Az Ezüsthajúak Nyugdíjas Egyesülete 2010. július 30-án alakult és az akkor elfogadott alapszabály értelmében civil szervezetként működik. Célunk az idősek
és nyugdíjasok szabadidejének hasznos eltöltésének elősegítése. „Életet az Éveknek” gondolatának szellemében és az elmúlt évek népdali életének tapasztalataira és eredményeire támaszkodva lehetőséget teremteni az emberi, baráti, ez által a közösségi kapcsolatok bővítésére. A tagok kulturális- és szórakozási igényeinek kielégítésére, életminőségük javítására.

Fotó: Ezüsthajúak Nyugdíjas Egyesület

Segíteni az idős embereket a korral járó problémák megoldásában, egészségmegőrző programok szervezésében, valamint segítséget nyújtani a magány okozta nehézségek leküzdésében.

Folyamatosan részt venni a környezet védelmében, szépítésében és ápolásában. Kulturális nyugdíjas és népdalköri találkozók rendszeres szervezése. Szorosabbra fűzni a nyugdíjas klubok és egyesületek közötti kapcsolatokat, emberi barátságok kialakításának elősegítése, ápolása, folyamatos és tartalmas tapasztalatcsere létrehozása.

Ezért a tagság heti egy alkalommal tart találkozókat, foglalkozásokat, összejöveteleket, amikor is megbeszéljük a következő időszak elképzeléseinek végrehajtását.

Ilyenek: a Szegedi Móra Ferenc Múzeum, Reök Palota, a Feketeház, a Tömörkény István Művelődési Ház kiállításainak látogatása. A Szegedi Füvészkert, a Vadaspark meglátogatása. De jártunk már az Aggteleki cseppkőbarlangban, a Budapesti Szépművészeti Múzeumban, az állatkertben, a tengeri akváriumot is megcsodáltuk, Gödöllőn Sissi királyné kedvenc kastélyát. Megmásztuk Visegrád fellegvárát, gyönyörködtünk a szépséges Dunakanyarban, ellátogattunk Esztergomba, ahol megcsodálhattuk a fenséges Bazilikát. Átmentünk Szlovákiába, Párkányba sztrapacskát ebédelni, utána hajóval utaztunk vissza Visegrádra élvezve a Duna hűs hullámain való ringatózást. Nem hagytuk ki az egri várat, a Minaretet, a török fürdőt sem. Megcsodáltuk Gárdonyi Géza sírját, lakóházát, ahol az Egri Csillagokat írta. A sárospataki vár elbűvölő szépsége és nagysága, a Szépasszony völgye finom borainak ízlelése. Az Alföld büszkesége, Gyula, az Almási kastély egy egész délelőtti program volt idegenvezetővel. De meglátogattuk Erkel Ferenc házát, eredeti állapotában és szépségében múzeumként működik. Nem hagytuk ki a százéves cukrászdát, ahol megkóstolhattuk a finomabbnál-finomabb édességeket, de gondoltunk az otthon maradottakra is egy kis kóstolóval. Élveztük a gyulai várfürdő egészség javító és simogató vizének hatását is. Természetesen más hazai gyógyfürdőket is kipróbáltunk, mint Makó, Mórahalom, Gyopárosfürdő, Cserkeszőlő, Hódmezővásárhely. Több nyugdíjas klubbal és egyesülettel tartunk szoros, baráti kapcsolatot, akikkel közös rendezvényeket szoktunk tartani és meglátogatjuk egymás kulturális rendezvényeit is. Nagyon jó a kapcsolatunk a Szőregi Kossuth Lajos Általános Iskola vezetésével és diákjaival, akik közül kerül ki majd az utánunk következő generáció, akik továbbviszik az általuk eddig megőrzött és ápolt magyar népzenét és kultúrát. Szeretnénk ezt az eddig folytatott közösségi  tevékenységet folytatni, és aki érdeklődést és indíttatást érez a közösségi munkában részt venni, azokat szeretettel hívjuk és várjuk köreinkbe!

Balázs István

Borítókép: Fotó: Ezüsthajúak Nyugdíjas Egyesület