2012. szeptember első szombatján XVI. alkalommal rendezték meg a Szegedi Híd alatt elnevezésű Nemzetközi Tiszai Halfesztivál-t, melyre immáron hetedik alkalommal benevezett az Ezüsthajúak Nyugdíjas Egyesülete, „Halászlé Szegedi Módra” nevű ételünkkel.

Nagy lelkesedéssel és készülődéssel vártuk a napot, hogy eljöjjön a várt pillanat, amikor felállíthatjuk a bográcsunkat a Szegedi Idősügyi Tanács által biztosított helyen. Felállítottuk az állványt elhelyeztük rajta a bográcsot, tüzet gyújtottunk és kezdetét vette a mű elkészítése. Balázs István vezérletével és még néhányan az Egyesület tagjai közül segédkeztek, hogy minél jobban és finomabbra készüljön el a verseny tárgya. Reggel 9 órakor kezdtük el a főzést és már déli 12 órakor kész voltunk. Mivel mi készültünk el elsőként a főzéssel jött Dr. Botka László polgármester úr ízlelni, de nem fukarkodott a dicséretekkel a gyorsaságot illetően sem, pedig mindent ott a helyszínen készítettünk el, s a finom halászlét sem mulasztotta el dicsérni. Majd a csapat a pálinka kóstolása után a halászlé fogyasztásához kezdett, amit jóízűen és nagy étvággyal fogyasztott mindenki. Majd, hogy a hal ne értse félre, hogy ki ette meg mindenki a gusztusa szerint itatta a halat. Majd előkerültek a sütemények és abból is falatozgattunk, mikor jön az egyik zsűritag, hogy Pista bácsi jöjjön, azonnal mert eredményhirdetés van.

Dr. Botka László Szeged polgármestere nekem adta a Polgármesteri Különdíjat, mely egy gyönyörű hollóházi porcelánváza és egy oklevél, a kiválóan sikerült halászlé jutalmaként. Volt nagy öröm az Ezüsthajúak táborában, de ezzel még nincs vége, most pedig Senior Center Nyugdíjasok képviselete Elismerő Oklevelét is megkaptuk. De még mindig nincs vége, mert a Fesztivált rendező Roosevelt téri Halászcsárda Ezüst Bográcsrend nevű oklevelet és a kísérő plakettet is átadták Balázs István főzőmesternek. Hát így ért véget a mi halászlé főzőversenyünk.

Balázs István