Október 3-án az izsáki Sárfehér Néptánccsoport meghívására a Szőregi Rezegők és a szegedi Hatetudnád néptánccsoport hagyományőrző szüreten vett részt Izsákon.

Kora délután érkeztünk meg a kisvárosba, melynek főterén már várakoztak az alkalomhoz illően, szőlőfürtökkel feldíszített fogatok és a vidám helyiek. A kölcsönös üdvözlés után a menet elindult a szőlősbirtok felé. A hangulatról népzenészek és nótázó kocsisok gondoskodtak, és az időjárás is a szebbik arcát mutatta. A szőlőben már várt ránk a kínáló asztal zsíros kenyérrel, pálinkával, szíves szóval és itt sem maradhatott el a zene és a tánc. Kést, metszőollót ragadva a szüretelő felnőttek lelkesen, a gyerekek még lelkesebben láttak munkához. Jó volt megtapasztalni, mekkora tisztelet övezi a kisváros védjegyének számító sárfehér szőlőfajtát. Beszédes neve a színe mellett elárulja azt is, hogy olyan nehéz, mint a sár. Akit nem csak a szüret foglalkoztatott, hanem a helytörténet is, érdekes dolgokat tudhatott meg a szőlőtőkék tövében megtartott előadásból a sárfehér történetéről, felhasználásáról. Elsősorban pezsgő alapanyag, de magától értetődően a helyiek finom bora is e fajtából készül.

Délután a főtéren felállított rendezvénysátorban felléptek a helyi és a vendég néptáncosok. Bográcsban már főtt az ínycsiklandó pörkölt, és a vacsora után következett a mulatság. A Suttyomba Zenekar húzta a talpalávalót, moldvai- és szatmári tánctanítás is volt, majd késő estig tartó vigadalom.

Köszönjük a meghívást és a szíves vendéglátást az izsákiaknak, valamint a szervezést és lebonyolítást vezetőinknek, Adorjányi-Szabó Nórának, Lázár Zitának és Számfira Máténak.

Olajos Laura
Szőregi Regélő, 2015. november

Borítókép: Fotó: Szőregi Rezegők / Tömörkény István Művelődési Ház