A sportegyesület utánpótlás korú labdarúgói neveléséről, szakmai felkészítéséről és eredményeiről terveztem cikket írni, melynek során Fehér Emillel, a felnőtt csapat játékosával és a serdülők edzőjével beszélgettem.

A 23 éves tanárképesítésű fiatal sportoló érdekesnek mondható eddigi életúttal rendelkezik. Szerbiában, Zentán született, műszaki szakközépiskolát végzett, számítógép elektrotechnikus. Ez évben a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar testnevelő – edző és Rekreáció szervezés szakán fejezte be tanulmányait, diplomás fiatal. Erőssége a kommunikáció, a logisztika, érdeklődési köre a sport (labdarúgás), közösségformálás, rendszerszervezés. Jelenleg végzettségének megfelelő állást keres.

A bevezetőben azt kérdeztem tőle, hogyan értékeli a megyei II. osztályban szereplő felnőtt, és a közvetlen utánpótlást jelentő ifjúsági csapatok szereplését?

Jómagam is a Szőregi RSE felnőtt csapatát erősítem már 3 éve, és elmondhatom, hogy valóban ebben az idényben csalódást keltően szerepeltünk, nem az elvárt eredményeket és teljesítményt nyújtva. Ebben sajnos a sorozatos sérülések is közre játszottak. A nyáron új edző érkezik, illetve új játékosok, kis vérfrissítés történik, hogy ez által a szurkolókat ismét szép játékkal kápráztassuk el.

Az ifjúsági csapatnál a téli szünetet követően edzőváltás volt, őket Tóth Tamás vette át. Változó volt a teljesítményük, hol remekül játszottak, hol motiválatlanul, nagy különbségű vereségbe szaladtak bele. A jövő évnek ugyanaz a csapat vág neki, mint az előzőben, egy-két embert kivéve, akik már a nagy csapatot fogják legjobb tudásukkal segíteni.

Hogyan ítéli meg az utánpótlás nevelését, képzését az egyesületnél?

A Szőregi RSE Klub utánpótlás korú fiataljai nevelését, képzését Tóth Tamás irányítja, aki 2013. végén vette át ezt a tisztséget elődjétől. A tudásának legjavát nyújtja annak érdekében, hogy a gyerekek megkapjanak minden szükséges eszközt, felszereléseket, illetve egyéb dolgokat, ami elősegíti a sokrétű fejlődésüket. Az egyesület utánpótlásában a következő csapatok vannak: Ovi foci, U7, U9, U11, U15 és az Ifi csapat.

Az Ovi Foci programmal is Tamás foglalkozik, különböző képességfejlesztő gyakorlatok és játékok vidám és örömteli végrehajtása tölti ki az edzésidőt. Jelenleg 4 kis örökmozgó tevékenykedik ebben a korosztályban.

Az U7 és az U9 csapatok edzője Szabó Levente volt tavasszal, ők a nyáron új edzőt kaptak, a felnőtt csapat volt mesterét, Szarvas Ákost. A két korosztályban az alap koordináció és technikai elemek elsajátítása a cél, illetve a mozgás megszerettetése, erre fektetjük a hangsúlyt. Az U7 korosztályban jelenleg 5, míg az U9 csapatban 8 kis csemeténk van. Az U11 korosztály már más „kávéház”, hiszen itt már a srácok az elsajátított alaptechnikai elemeket nagyobb sebességgel, gyorsabban hajtják végre és újakat is tanulnak. Ezt a csapatot én vezetem 2013. szeptember óta. A létszámunk 10 fő és hétről hétre gyarapodunk.

A serdülő csapatot a tavasz közepén vettük át Szabó Leventével, mivel a két korábbi edző nem vállalta a a csapat további irányítását.

Így mi lettünk megbízva a csapat újbóli feltüzelésével és a hátra maradt mérkőzéseken való tisztes helytállás feladatával. Ekkor a csapatban 14 igazolt labdarúgó volt, akik az új edzők érkezésével újra motiváltak lettek. A csapat edzésmunkája és mérkőzéseken való hozzáállása kiváló volt, ezt mutatja a csapat eredményessége is: 10 mérkőzésen 7 győzelem.

Az U7, U9 és U11 csapatok Bozsik tornákon mérik össze erejüket a többi megyei csapattal, illetve barátságos meccsek formájában, ahol saját tudásuk legjobbját nyújtják, néha elég néha nem, viszont a minél több lejátszott mérkőzés hatására fejlődnek a fiatal labdarúgóink.

Milyen célt tűzött ki az egyesület az utánpótlás nevelése, szakmai képzése és a helyi fiatalok nagyobb számú bevonása területén?

A 2014. évtől a Szőregi RSE klubban dolgozó edzők és vezetők fő feladatnak tartják az utánpótlásképzés beindítását, fellendítését. A lehető legtöbb eszközzel – plakátozás, szórólapozás – próbáljuk a fiatalkorú csapataink létszámát növelni, igyekszünk minden szükséges eszközt, felszerelést megteremteni, mely a fejlődésüket leginkább szolgálja, illetve megfelelő infrastruktúrát létrehozni, olyan környezetet, ahol komoly edzésmunka folyhat, illetve a gyerekek, szülők örömmel jönnek. Nagy segítség volt a Rózsavölgyi József önkormányzati képviselő úr és Tóth István elnök úr által kezdeményezett, majd megvalósult műfüves pálya beruházás, melyet közel egy hónap alatt felhúztak és a szőregi fiatalok már májustól igénybe is vehették. Így már a megfelelő környezet adott, a pályának is köszönhető a hétről hétre bővülő létszámunk.

Megrendezésre kerül 2014. augusztus 18-22. között az első Szőregi Foci Tábor, mely 8-14 éves fiatalokat érint, fiúkat és lányokat egyaránt. Célja szintén a táborozás, az örömszerzés, élményszerzés, a mozgás-gazdag életmód kialakítása már ilyen fiatal korban. A tábor helyszíne a Szőregi Sportpálya. Sokat várunk a szőregi Kossuth Lajos Általános Iskolával már előkészített stádiumban lévő együttműködési megállapodástól, melynek keretében több korcsoportban rendszeres tanórán kívüli foglalkoztatás keretében futball oktatást biztosítunk szakképzett edzők bevonásával.

Mi a véleménye a sportszervezet támogatottságáról?

Az egyesület elnöke a fő támogatója a klubnak, az anyagi finanszírozása mellett rengeteg munkája van ebben az egyesületben, hogy fenn maradjon és normálisan működjön. Az önkormányzat, illetve magánvállalkozók, régi szőregi játékosok is segítik a klubot.

A mai labdarúgásban nélkülözhetetlen az utánpótlás nevelés, hiszen egyrészt a labdarúgó teljesítőképességét befolyásolja az utánpótláskorban elvégzett munka, másrészt a klubok belőlük merítenek játékosokat. A labdarúgás jövőjének záloga kizárólag a fiatalokkal való magas szintű foglalkozás, ez hosszú távú munka, nem kamatozik azonnal, de megéri.

Ezúton is kérjük a helyi labdarúgást szerető polgárokat, vállalkozókat, gazdasági társaságokat, hogy anyagi támogatással is segítsenek az utánpótlás nevelésben, képzésben.

Jelenleg ugyanis a növekvő létszám miatt mezek, nadrágok, cipők beszerzése szükséges.

Köszönöm a beszélgetést.

L.L.

Szőregi Regélő, 2014. szeptember