Kirándulás Hódmezővásárhelyen

Ahhoz, hogy szépet, érdekeset lássunk hazánkból, nem kell az ország másik részébe utazni. A szomszéd városok meglátogatása is lehet érdekes.

A kirándulásra Hódmezővásárhelyt választottuk. Így november 3-án Szőnyi Jánosné elnök asszony vezetésével a csoport átutazott Hódmezővásárhelyre.

A városnéző programot Bárdos László, saját idegenvezetőnk szervezte meg.

A Bethlen Gábor Református Gimnáziumtól indultunk. Utána megnéztük a 300 éves református templomot, majd a városházán várt ránk a helyi idegenvezető, aki ismertette a városháza történetét, majd megcsodáltuk a dísztermet is.

A saját idegenvezetőnk itt mondta el a város történetét, ami tartalmazott gyászos és dicső napokat is.

A Kossuth téren és körülötte számos történelmi hely található: úri kaszinó, Fekete Sas szálló, Nagytakarék kereskedő ház és szobrok.

A dr. Rapcsák András sétányon jutottunk el az ógörög ortodox templomhoz. Ott is helyi idegenvezető ismertette a mi vallásunktól eltérő szokásokat és megmutatta az összegyűjtött relikviákat.

Következett a Tornyai János Helytörténeti Múzeum. Ott megismerhettük a város őskortól napjainkig tartó történetét.

Nagy sikere volt a Marcipán Cukrászdának. Ez a város egyik legrégibb cukrászdája, ahol a süti kedvelők kedvükre kóstolhattak.

A túra az Emlékpontnál fejeződött be.

Van még néhány közelben lévő város, amit meg lehetne látogatni.

Most pedig készülünk a december 1-jei Mikulásbálra és a december 15-i évzáró vacsorára.

Bárdos László

 

Katalin bál

November vége felé leesik az első hó. A mondás szerint Erzsébet és Katalin megrázza a pöndölt.

Ezért a Szőregi Nyugdíjas Egyesület november 17-én megrendezte a Katalin bálat. Lehetőséget kaptak az Erzsik és Katik, hogy megrázzák a pöndölt. Csak emlékeztetőül, november 16-án már hullott a hó.

Szőnyi Jánosné, az egyesület elnöke köszöntötte a résztvevőket. Utána a tagok felállva, egymás kezét fogva elénekelték az egyesület himnuszát, a „Szeressük egymást gyerekek” c. dalt.

Megszólalt a zene, és lassan megtelt a parkett a táncoló párokkal. Az asztalnál felbontották a magukkal hozott batyut, és kínálgatták egymást finom süteményekkel és italokkal. A hangulat remek volt, és egy közös énekléssel zárult az est.

Bárdos László

 

Evita

A Szőregi Nyugdíjas Egyesület 22 tagja – sikeres pályázatának keretében – 2016. november 25-én megnézhette az Evita c. előadást a Szegedi Nemzeti Színházban. Mindenki nagyon jól érezte magát!

Molnár János

Borítókép: Fotó: Szőregi Nyugdíjas Egyesület