„Foltos, ráncos, öreg kezek!
Kérlek szépen, meséljetek.
Gyermekként hogyan éltetek?
Öleltetek? Szerettetek?”
(Deli Enikő: Kezek)

Az ENSZ Közgyűlése 1991-ben nyilvánította október 1-jét az Idősek Világnapjává. Ebből az alkalomból a Szőregi Idősekért Alapítvány aktivistái 2016. október 11-én a Szőregi Faluházban a szépkorúak részére a szegedi önkormányzat támogatásával meghitt ünnepséget szerveztek.

Az Azték Színház előadói musical- és operett válogatások előadásával teremtettek a délutáni órákra egy kis hacacárét, mely a végére oly fergetegesre sikeredett, hogy a művész úr csókjától még a Primadonna ruhája is leszakadt. A közönség rendkívül hálás volt és hol az előadókkal történő együtténekléssel, hol pedig ütemes tapssal fejezte ki a produkciók iránti tetszését.

Ezt követően Dr. Berkesi Ottó önkormányzati képviselő egy szál rózsa átadása mellett köszöntötte a jelenlévő időseket, majd válaszolt a Szőreg lakosságát foglalkoztató számtalan aktuális kérdésre. Bálint János kuratóriumi elnök régi kínai bölcsességek ismertetésével emlékeztetett az öregek szeretetének, tiszteletének fontosságára. Továbbá ismertette az alapítvány ez évi terveit, majd estebéd fogyasztására invitálta a megjelenteket.

A pompás vacsorát – a bográcsos sertéspörköltet – segítő kezek fáradhatatlan közreműködésével most is Kátai István készítette. Közben a foltos, ráncos, öreg kezek csak jártak, csak jártak, és szakadatlanul meséltek…

A Selmeczki Cukrászda által készített krémes elfogyasztása után ezt a napot is a  tombolahúzással együtt járó vigasság zárta.

Útban hazafelé emlékező, elmélázó gondolataim közepette Óbecsei István fohászának sorait ismételgettem:

„Nagyon szépen kérlek titeket,
Szeressétek az öregeket.
A reszkető kezű őszapákat,
A hajlott hátú jó anyákat.
A ráncos és eres kezeket,
Az elszürkült, sápadt szemeket.
Én nagyon kérlek titeket,
Szeressétek az öregeket.”

A Szőregi Idősekért Alapítvány munkatársai ezúton is szeretetben és egészségben eltöltött hosszú békés éveket kíván Szőreg valamennyi idős lakosának. Legközelebb november 15-én találkozunk a Faluházban.

Zilahyné Dr. Veres Anna
Szőregi Regélő, 2016. november

Borítókép: Fotó: Tömörkény István Művelődési Ház