A határrendészeti szervekkel együttműködő kapcsolat kiépítését és fenntartását a gazdák is fontosnak ítélik. A határrendészet súlyponti feladatait, a legfontosabb aktualitásokat a Kiszombor Határrendészeti Kirendeltség vezetője a gazdakör ülésén ismertette, melyet egységes szerkezetűre foglaltan a következőkben adjuk közre:

Tisztelt Helyi Lakosok!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy 2014. január 1-től a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Kiszombor Határrendészeti Kirendeltsége látja el a határrendészeti feladatokat Tiszasziget, Újszentiván és Szeged-Szőreg településeken, valamint a Hármas határtól a Tiszáig terjedő területen.

Fő feladatunk az államhatár őrzése, az illegális migráció megakadályozása, a határrend fenntartása, valamint a határforgalom ellenőrzése. De minden hatáskörbe utalt rendőri feladatot végre kell hajtanunk. Kérjük Önöket, amennyiben illegális migrációt észlelnek, segítségre van szükségük, vagy észrevételük van a munkánkkal kapcsolatban, azt jelezzék felénk. Lehetőleg csak jelezzék az ismeretlen személyek mozgását, és ne kezdeményezzenek kontaktust velük.

A területen folyamatosan jelen vagyunk.

Napjainkban a bűnözői csoportok, a kistelepüléseken élő időskorú emberek jóhiszeműségére  alapozva igyekeznek különféle csalásokkal megszerezni az idősek megtakarított pénzét. Kérünk minden lakost, hogy olvassa el korra és nemre való tekintet nélkül, hiszen az idősek védelme mindenkinek érdeke, és sok esetben a szomszédok, ismerősök beavatkozása hiúsítja meg a bűncselekmény elkövetését!

  • Bevásárlását lehetőleg nappal végezze, csak annyi pénzt vigyen magával, amennyi feltétlenül szükséges.
  • A bankkártya mellett SOHA nem tartson PIN kódot, ugyanis annak elvesztése, vagy eltulajdonítása után pillanatok alatt levehetik számlájáról az összes megtakarított pénzt a PIN kód segítségével. Az elhagyott vagy ellopott bankkártyát haladéktalanul tiltsa le bankjánál!
  • Amennyiben bankban veszi fel a pénzt, lehetőleg ne egyedül, hanem megbízható személy társaságában tegye, aki hazakíséri.
  • Idegen személyt semmilyen körülmények között – rosszullét, pénzváltás, házalás stb. – ne engedjen be az udvarra, lakásba. Ha nem érzi magát biztonságban, gyanúsnak találja a hívatlan látogatót, azonnal hívja a rendőrséget.
  • Amennyiben valaki a háziorvosra hivatkozik, telefon-, gáz-, vagy elektromos szolgáltató alkalmazottjának mondja magát, hívja fel a szolgáltatót, háziorvost és kérdezzen rá, hogy valóban az ő megbízásukból próbál-e a lakásba valaki bejutni.
  • Törekedjen jó viszonyt, barátságos légkört kialakítani a szomszédokkal, hiszen a kölcsönös odafigyelés nagyobb biztonságot jelent.

A javaslatok betartásával lényegesen csökkenthető a bűncselekmények száma.

Elérhetőségeink (00-24) 06/62 525 020, 06/30 565 9606

Segítő szándékukat előre is köszönjük!

Tisztelettel:

Szilassi-Horváth Jenő
rendőr őrnagy, Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság
Kiszombor Határrendészeti Kirendeltség