Hagyományos évértékelő taggyűlést tartott a Szőregi Gazdakör.

A testületi ülésen az egyesület tagjain kívül részt vettek a tiszaszigeti és a kübekházi gazdák és vadásztársaságok képviselői. Megtisztelte jelenlétével egyesületünket dr. Gruber László plébános, teológiai tanár, Rózsavölgyi József önkormányzati képviselő úr és Széll Imre, a Szőregi Virág-Dísznövény ÁFÉSZ elnöke.

Eredményes évet zárt a Gazdakör, több helyi közösségi rendezvény aktív részese volt.

Szakmai és érdekvédelmi témájú előadásokat hallgattak az év során a gazdák. (Földhasználati támogatások, az agrárkamara feladatai, vízgazdálkodási tervek.)

Felszólalt a taggyűlésen Kispál Ferenc, a Csongrád Megyei Agrárkamara elnöke. Ismertetőjében elhangzott, a megyei szervezetnek 25.900 tagja van.

A falugazdászok átvétele (40 fő+9 fő tanácsadó) 2014. január 1-jétől megtörténik.

Szolgáltatni akar a falugazdász hálózat, felvették a kapcsolatot a szakképzési intézetekkel. A gyakorlati ismeretek növelése a cél, az önkormányzatok és a falugazdász hálózat kapcsolatát növelni kell. Szőregnek kell falugazdász, hangsúlyozták a jelenlévők.

Kidolgozás alatt vannak az őstermelők és családi gazdálkodók hitelhez jutási feltételei.

Futó Tamás, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának vezetője a mezőgazdasági kárenyhítési jogszabály előírásainak gyakorlati érvényesítéséről szólt.

Az ülés zárásaként Kerekes Ferenc, a Gazdakör elnöke megköszönte a gazdák idei évi munkáját, majd bejelentette, hogy a következő taggyűlésen – a gazdák kérését teljesítve – az új földtörvény ismertetésére kerül sor.

L.L., Szőregi Regélő, 2014. január