A Szőregi Baráti Társaság tagjai az elmúlt időszakban több kiemelkedő helyi, városi valamint országos eseményen vettek részt.

Szeptember 29-én, Ópusztaszeren voltunk. Felemelő élmény volt, hogy ott lehettünk 98 új honfitársunk ünnepélyes állampolgári eskütételén. Ők a magyarságukat soha nem vesztették el csak magyar állampolgárságukat kellett a Magyar Államtól visszakapniuk. Ez most lehetséges volt és megtörtént.

Ezután Orbán Viktor miniszterelnök úr felavatta a tíz méter magas, turulmadarat ábrázoló szobrot, ami a magyar nemzet határon átnyúló összefogását hivatott jelképezni.

Október 4-én a Tömörkény István Művelődési Házban néhányan részt vehettünk az Idősek Világnapja alkalmából a szőregi időseket köszöntő általános iskolások műsorán. A helyi iskola diákjai ismét megható ünnepséget rendeztek.

Október 6-án a Szőregi Gazdakörrel közösen ismét a Rohonyi-domb rendbetételén végeztünk társadalmi munkát. Szépen halad a domb megtisztítása. Ahhoz, hogy kész legyen, még sok dolgos kézre lenne szükség!

Október 11-én Rózsavölgyi József önkormányzati képviselő úr szervezésében – aki a Baráti Társaság tagja – Szegeden a Dómban megemlékeztünk Klebelsberg Kuno halálának 80. évfordulójáról. Rózsavölgyi József elmondta, hogy hagyományt szeretne teremteni,  hogy ezen a napon a fogadalmi templomban minden évben emlékezzenek meg a két háború közötti politikai élet egyik legnagyobb volumenű politikusáról.

Klebelsberg Kuno munkásságát Miklós Péter történész méltatta a megjelentek előtt.

A kultuszminiszter emlékére a díszsírhelye előtt tisztelegtünk.

Október 18-án jelen voltunk az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen a művelődési házban és részt vettünk az ezt követő koszorúzáson a Hősök terén, Földesi Tibor ’56 mártír emléktáblájánál.

Október 23-án, Szegeden a Rerrich Béla téren, 1956-os emlékműnél mi is részt vettünk a városi megemlékezésen.

Októberi programunk sűrű és tartalmas volt.

Veszelovszki Ferenc