Itt van végre a várva várt hó, a gyermekek nagy-nagy örömére. Nem túl nagy, nem túl szép, de mégis a miénk. Igyekeztünk ki is használni, igaz hóemberépítésre nem igazán volt alkalmas, de hó csatát lehetett vívni, nevetve, sikongatva, ha egyegy hógolyó eltalált valakit. Csúszkáltunk a szánkóval a kis dombunkon, s mindjárt akadt olyan gyermek is, aki „lovacska” lett, s húzta  önfeledten a többieket.

Csináltunk kísérleteket a hóval, jéggel, s csak olvadásuk után derült ki, hogy mi minden rejtőzik a hófehérnek hitt jégkristályok között.

Sajnos a mi gyermekcsoportjainkat sem kerülték el a téli vírusok, bacilusok. Sokat beszélgettünk a gyermekekkel arról, hogyan tudnánk megelőzni, mi mindent kell megtennünk, hogy minél kevesebben betegedjünk meg. Képekkel illusztráltuk, s emlékeiket elevenítettük fel akkor, mikor megbeszéltük hogyan, mi módon óvjuk egészségünket. Gyümölcsök, zöldségek, vitaminok fogyasztására, na meg a gyakori- és alapos kézmosásra hívtuk fel a figyelmüket. Ennek ellenére is sokan lettek lázas betegek, ezért egy másik időpontra tettük át a Móra Ferenc Múzeumba tervezett múzeumpedagógiai foglalkozást, amelynek témája a hintalovak voltak. A tervezett kutya terápiás bemutatónkat szintén a nagyon magas számú hiányzások miatt elhalasztottuk.

Fotó: Szerb utcai Óvoda

Az alacsony gyermeklétszám ellenére lelkesen kapcsolódtak be a gyermekek a madarak téli etetésébe. Madárkalácsot készítettek a Maci csoportosok, szalonna darabkákat, diót, olajos magvakat helyeztek el a madáretetőkbe, amelyet az ablakon keresztül figyelemmel is kísérhettünk, hisz nagy keletje van a gondoskodásnak, mert a kemény tél a madarakat sem kíméli.

Ifjú kolléganőnk, Varga Petra a bölcsődéseket látogatta meg, és kedveskedett nekik egy tanulságos téli mesével bábelőadás kíséretében, örömteli perceket szerezve ezzel a bölcsis gyermekeknek. A mese „kellékeit”, a sárgarépát, krumplit, karalábét, káposztát az előadás végén a kicsik jóízűen fogyasztottak el.

Készülünk a gyermek farsangra, sokat beszélgettünk már, hogy ki milyen maskarát fog felölteni. Sokan az épp „aktuális” mesehősök jelmezét szeretnék viselni, mint pl. Jégvarázs, Pókember… stb.

Hagyományos óvodabálunkat 2017. február 11-én 19.00 órai kezdettel tartjuk a már jól megszokott helyen, a Tömörkény István Művelődési Házban, melyre szeretettel várjuk az érdeklődőket, hogy hagyományainkhoz híven együtt mulathassunk, illetve töltsünk el egy vidám estét.

Szerb Utcai Óvoda dolgozói
Szőregi Regélő, 2017. február

Borítókép: Fotó: Szerb utcai Óvoda