Októberünket vidám, egész napos kirándulással nyitottuk, melyet az Állatok Világnapja alkalmából Gemencre szerveztünk. Messzire merészkedtünk, de megérte, mert páratlan élményben volt részünk az őszi színekben öltözött tájon áthaladva. Erdei kisvasút múzeum
megtekintése után a most is működő kis erdei vasút szerelvényben ülve figyelhettük a tájat és az erdőben megbújó állatokat. Boldogan fedeztük fel a rókákat, szarvasokat, vaddisznókat, amint mindennapi életük színterén a fák, bokrok között felbukkantak. Utunk végén egy erdei játszótérre leltünk, jót játszottunk, majd a kisvonat a vaddisznóetető helyig vitt vissza, ahol a maradék úti morzsákkal etettük a jól megtermett vadkanokat a ráccsal elkülönített részen. De a kis csíkos hátú malackák szabadon szaladgáltak körülöttünk, ami még vidámabbá tette az etetést. Az erdei iskolába érve egy filmet néztünk Gemenc élővilágáról. Számos állatot megismertünk. Élményekkel telve érkeztünk meg, amiről még napokig beszélgettünk.

A szép őszi időjárást kihasználjuk, sokat vagyunk a friss levegőn. A Holtmaros parti séta alkalmával a kacsák etetése közben figyeltük a természet színpompáját. Az Újszegedi Ligetben a lehullott levelekkel játszottunk, ropogott a talpunk alatt a zörgő avartakaró. Gyűjtöttük az őszi leveleket, terméseket az élő sarokba.

Piaci séta alkalmával az őszi zöldségeket, gyümölcsöket figyeltük meg. Vásároltunk és finom vegyes salátákat készítettünk belőlük.

A Truffaldínó bábszínház járt nálunk. Két zenés darabot adott elő. A Tavasz tündér és A három kismalac című mesét zenés mozgásfantáziára dolgozták át, a gyermekek ismereteire és képzelőerejére bízva az átélést, megmozgatva a lényüket.

Elkezdtük a korcsolyázást az egészzséges életmódra nevelés elősegítése érdekében a szülők igénye szerint. A nagyok már ügyesebbek, bátrabbak hisz tavaly már jártak, mozgásuk koordináltabb. A kisebbek most ismerkednek és kedvelik meg ezt a téli sportot. A sírás-nevetés még egyformán előfordult. Az idő teltével egyre ügyesebbek, magabiztosabbak ők is.

A nagycsoportosoknak a Bázisovi avatás óta havonta egy Vöröskereszt Napjuk van a hónap utolsó péntekén. Ezt a foglalkozást színesítette előadásával óvodánk védőnője Horváthné Susula Emma, aki a gyermekeknek a szájhigiéniájával kapcsolatos bemutatót és beszélgetést vezetett. A gyermekek e témakörben meglepően sok tapasztalattal rendelkeztek, amit megosztottak egymással. A foglalkozás emlékeként a Bázisovi emblémáját színezhették ki.

Szüreti napot tartottunk. Ezen a reggelen mindenki szőlővel kezében érkezett, amit közös éneklés, verselés közben leszemezgettünk a fürtökről. Került a hasba és a kasba egyaránt. Szüreti játékokat játszottunk, színeztünk, festettünk a témakörhöz kapcsolódva, majd az esemény fénypontjaként jött a préselés a kis préssel. Folyt az édes lé, amit mindenki megkóstolt. Majd szüreti mulatsággal folytattuk, népi táncházat tartott nekünk Jóváriné Deli Olga óvó néni, amin mindhárom mulatozó csoport részt vett.

Az udvaron fejeztük be a programot, termény figurákat készítettünk tökökből, padlizsánból.

Lélekben már kezdünk készülődni az Adventi ünnepkörre és várjuk a Télapót.

Szerb utcai óvoda dolgozói