Adventi időszakban mindent áthat a készülődés, várakozás öröme. A termeket ünnepi díszbe öltöztettük, felhasználva a gyermekek alkotásait is, így vontuk be őket az aktív készülődésbe. Minden nap kreatív tevékenységekkel telt az idő. Festettünk, színeztünk, nyírtunk, ragasztottunk, az ügyes nagycsoportosok varrtak, közben énekeltünk, tanultuk a verseket. Hétfőnként gyújtottuk meg az adventi koszorúkon a gyertyákat, egyre többet a karácsonyhoz közeledve, hiszen mi vasárnap nem találkozunk. A kalendáriumokon számoltuk minden nap, hogy hány nap van még az egyes ünnepig.

A Télapó hozzánk 8-án érkezett a Truffaldínó bábszínházasok Várjuk a Mikulást című előadásuk közben. Csillogó szemekkel fogadták a Mikulás ajándékát, amit mi énekkel, versekkel köszöntünk meg neki.

A nagycsoportosokat vidám Mikulás váltóversenyen látták vendégül az iskola alsó tagozatos diákjai, akik kis csomaggal várták őket, mi pedig ajándékba a Kisrigófészek Alapítvány pályázatán nyert nagyítókból vittünk nekik.

Művészeti kiállításunk témája Régi korok babái címet kapta. Nagy sikert aratott a gyerekekhez közeli téma, ami a népviselettel és a modern kori öltözetekkel egyaránt megismertette őket. Köszönetet mondunk a kiállítás anyagáért Fülőpné Piroskának, akinek a babamúzeumába a tavasz folyamán is el fogunk látogatni.

Óvodánk Vöröskereszt bázisoviként részt vesz annak Karácsonyi Szeretet adománygyűjtő akciójában. Az elhelyezett tárolókba a szülők a  gyermekekkel együtt tehetik ajándékaikat, melyet továbbítunk. Az Ifjúsági Vöröskereszt tagjai havonta eljönnek a nagycsoportosokhoz, most a veszélyforrásokról vezettek játékos beszélgetést, barkácsolást.

Hangsúlyt fektetünk a népi hagyományok megőrzésére, ismertetésére. Luca búzát ültettünk óvodánkban, melyet minden nap figyeltünk és a hozzá kapcsolódó néphittel is megismerkedünk.

Befejeződött a papírgyűjtési és PET palack gyűjtési verseny, amit a Csongrád megyei Településtisztasági Kft hirdetett. Nagy szorgalommal gyűjtötték a családok a hulladékokat, segítségükkel az otthon használhatatlan „szemét” értékké vált. Papírból 1660 kg, PET palackból 144 kg gyűlt össze. A befolyt összeget a karácsonyi készülődésre, fejlesztő játékok vásárlására tudjuk fordítani.

Az egészséges életmód szokásait erősítették a nagyok piaclátogatásukkal, az idény zöldségekből vásároltak, majd közösen ízletes salátát készítettek. Megbeszélték a vitaminok szerepét a téli egészség megőrzésben. Minden csoportban ezen időszakban nagyobb fi gyelmet fordítunk a vitaminnapokra.

A nagyok vidám délelőttöt töltöttek az Árkád mesebirodalmában, a mesehősök jeleneteit látták, minden odaírt mesét meghallgattak. Nagy élményt jelentett számukra ez a kis kirándulás. A Dóm téren töltött délelőttön a néphagyományokkal, a betlehem állítás eredetével, kézműves tárgyakkal ismerkedtek, és nagy örömmel szaladgáltak a szalma labirintus illatos bálái között.

Angyal rajzpályázatot hirdetett a Nefelejcs tanoda, melyre az ügyes kezűek igényes, szép munkákat készítettek. Várjuk az eredményt.

Karácsonyunk vidám lesz, a Csiga duó alkalomhoz illő dalaival lép fel, majd a nagyok betlehemi darabot adnak elő. A kicsik és középsősök dalokkal, versekkel járulnak hozzá az ünnephez. Köszönjük a Dísznövény Áfésznek az ajándék fenyőfát.

Eredményekben gazdag, boldog újévet kívánunk minden kedves olvasónak.

Szerb Utcai Óvoda dolgozói