A szép őszi napokat kihasználva sokat sétáltunk az óvoda környékén, megfigyeltük a természet változásait. Sokat beszélgettünk, és ehhez kapcsolódó meséket, verseket, dalokat tanultunk. A változatos technikával készülő ábrázoló tevékenységekben tükröződtek élményeik.

Nagyobb sétát tett a Katica csoport az Újszegedi Ligetben, ahol a szépség befogadása, a rácsodálkozás élményén túl ismereteiket is bővítettük a gyermekeknek. Figyelték, melyik levél melyik fáról hullik le, így ismerkedtek a különböző fafajtákkal. Felszabadultan gyűjthették a leveleket, gesztenyéket, makkokat a színes levélszőnyegen, a lábuk alatt ropogó avarban, melyet a vers és mese kezdeményezéskor fel is használtak.

A Kállay Ligetben a Holt Maros partján kirándult a Maci csoport. A csodálatos színpompába  öltözött vízpart szépségében gyönyörködtek és közvetlen módon figyelték meg az ősz jelenségeit, a vízi világ őszi életét. A parton türelmesen figyelő horgászok külön élményt jelentettek számukra. Tarka levélcsokrokat gyűjtöttek, amelyeket az ábrázoló tevékenységük során felhasználtak, levélnyomatokat készítettek.

Folytatódott papír- és PET palackgyűjtésünk. A szülők kérésünkre otthon gyűjtötték a hasznos hulladékokat, így a gyermekekben tudatosult a szelektív hulladékgyűjtés fontossága. A szállítást megelőző napokban, óvodánkban is többet foglalkoztunk a témával a gyermekek környezettudatos nevelése érdekében.

November hónapban a Katica csoportosok látogattak el a lovardába. Megismerkedtek az épületekkel, az állatok tartásának feltételeivel, megfigyelték azok gondozását. Nagy élményt jelentett az is, hogy a hozott répával megetethették a lovakat, így közelebb kerültek hozzájuk, és bátrabban simogatták, majd ültek fel a szép fehér póni hátára. Szívesen nézegették újra és újra a róluk készült fényképeket. A sok élményt le is rajzolták a nagyobbak.

Fotó: Szerb utcai Óvoda

Fotó: Szerb utcai Óvoda

Mindhárom csoport a Móra Ferenc Múzeumban tett látogatást. Felfedeztük az ősi Egyiptom letűnt világát. Az érdekes képírást örömmel nézegették, és felfedezték a kövekbe vésett szövegekben azt, hogy milyen állatokat, formákat ábrázolhatnak, azok mire hasonlítanak. Számukra eddig ismeretlen, titokzatos világ tárult eléjük. Mindenki kapott színezőt, amit a kiállított viseletek alapján tudtak korhűen kiszínezni. A természettudományi kiállításon sok állatot felismertek, és sok gyermek azt is tudta a nagyobbak közül, hogy hol élnek, mivel táplálkoznak. Nagyon meglepte őket a cápa fogsor nagysága, főként nagy kontrasztot jelentett számukra az akváriumokban bemutatott élő kis tengeri halak mellett. Az emeletre érve Móra színes gyermekvilágában találhattuk magunkat, kipróbáltuk a régi iskolapadokat, és mesét is hallgattunk.

A Szerb utcai óvoda munkatársai
Szőregi Regélő, 2014. december

Borítókép: Fotó: Szerb utcai Óvoda