Hagyományaink szerint őszi egész napos kirándulást szerveztünk, idén Gyulára. Megérkezésünkkor maga az épület ámulattal töltötte el a gyermekeket. Alig várták, hogy felfedezzük minden zegét-zugát. Először a múzeumpedagógiai foglalkozásokra került sor, mely közel hozta a régi szokásokat, életformát. Épp a vár maketteket készíthették a gyermekek terepasztalon, amikor nagy meglepetésünkre egy középiskolai osztály korhű jelmezekbe öltözve jelent meg közöttünk. Ámulattal telve nézték az óvodásaink és még lelkesebben kapcsolódtak be a foglalkozásba. Ezt követően felfedeztük a vár korhű használati tárgyakkal berendezett minden látogatható részét, különféle termeket, szobákat, izgalmas lépcsősorait.

A meleg őszi időt kihasználva sokat sétáltunk az óvoda környékén. A családi napra készülve gyűjtöttük a természet kincseit, a színes faleveleket, gesztenyét, diót, amiket a díszítésben felhasználtunk. Így az épületet őszi színpompába öltöztetve vártuk a családokat a programra, melyet néptáncosaink fellépésével nyitottunk meg.

Az udvarunk megtelt változatos programokkal. Az Ifjúsági Vöröskereszt arcfestéssel, vérnyomásméréssel, elsősegélynyújtás és újraélesztés bemutatással járult hozzá ehhez. A kihelyezett szereken mozgásos gyakorlatokat lehetett végezni. Kezüket fonal pókszövéssel, horgászással ügyesítették. Vidám közös programként a tökfaragás sem maradhatott el, amihez köszönjük a Geiger család segítségét. Lovas kocsival a környéket lehetett bejárni. Lengyel Gabika szülei hoztak nyuszit simogatni, így az állatok világnapjára is felhívhattuk a figyelmet. Köszönjük.

Az Állatok Világnapját a Katica csoport Kókai Szabiéknál ünnepelte meghívásukra. A vidám délelőtt folyamán a nyuszik, teknősök, tyúkok, csincsillák, papagájok és más állatok életmódját ismertük meg. Vittünk eleséget és megetettük őket. A Maci csoport a Vadasparkban töltött egy egész napot. Olyan sok élménnyel gazdagodtak, hogy ábrázolásukban és történetek mesélésében mai napig megjelennek az ott átéltek és látottak.

Fotó: Szerb utcai Óvoda

Fotó: Szerb utcai Óvoda

Elindult a lóhoz szoktatás programunk, amelyben havi rendszerességgel egy csoport fog részt venni. A Maci csoportosok fedezhették fel először a lovarda épületét, figyelhették meg az állatok gondozását, ápolását, az istálló takarítását. Vittek répát és megetették a lovakat. Mindenki lovagolt a kedves fehér pónilovon. A gyermekek művészet befogadására nevelését jól segítette két program is. Az egyik a Truffaldínó Bábszínház „Népek zenéje” című színvonalas és humorral átszőtt báb előadása. A másik a Művelődési Ház szervezésében „Áloműző Kamaravarázs” címmel zeneművészek által gyermek közeli hangszeres és énekes előadásokkal tarkított vidám ismeretterjesztő előadás. A most megismert új hangszer a trombita volt. Erős, érces hangja ámulatot keltett bennük.

A néptánc csoportunk a település életébe bekapcsolódva fellépett két helyszínen is. A bölcsődében a családi napi program részeként léptek fel őszi verses-dalos, táncos műsorukkal. A Faluházban a Szépkorúak Napja alkalmából rendezett ünnepséget gazdagította színvonalas  szereplésével. Verseket, énekeket és népi táncot adtak elő. Vastapssal köszönték meg a  jelenlévők. A végén sok finomsággal vendégelték meg őket.

Szerb utcai óvoda munkatársai
Szőregi Regélő, 2014. november

Borítókép: Fotó: Szerb utcai Óvoda