A Kossuth Lajos Általános Iskola tanévnyitó ünnepségén a nagyok és óvó nénijük egy verssel mutatkoztak be az új iskolájuknak, tanítóiknak és iskolatársaiknak.

Az iskolába elment nagycsoportosok helyét immáron elfoglalták az új kiscsoportosok. Számukra a szeptember a beszokás időszaka. Nagyon jól érzik magukat nálunk, és szerencsére az időjárás kedvez nekünk, sok időt tudunk az udvaron tölteni, ahol szabadon mozoghatnak, játszhatnak a gyerekek. A nagyobbak pedig figyelemmel, szeretettel veszik körbe őket.

Sétáink alkalmával a nagyobbakkal az ősz kincseit gyűjtöttük, felelevenítve az utcán való közlekedés és viselkedés szabályait is. Megfigyeltük a természet változásait, jelenségeit, őszi terméseket gyűjtöttek a kézműves  foglalkozásokhoz. Sok időt tudunk a jó levegőn tölteni, sokat mozognak a gyerekek.

A mozgás az óvodáskorú gyermekek alapvető igénye. Törekszünk ennek megfelelően biztosítani hozzá a szabad teret és eszközöket, ezért az idei tanévünkben is ellátogatunk majd a lovardába. Már minden gyermek nagyon várja a találkozást a lovakkal, főleg Rigóval, akit nagyon megszerettünk. Sok finomsággal készülünk a találkozásra.

Októbertől indulnak újra a délutáni foglalkozásaink. Idén is a görkorcsolya, a néptánc és a hittan oktatás közül választhatnak a gyermekek.

Görkorcsolya oktatásban sok kisgyermek gyarapítja tudását. Az első botladozós, félős próbálkozások után már a legtöbben magabiztosan, felszabadultan és nevetve gurulnak játékos ügyességi feladatokat végrehajtva. Ezekkel a programokkal is alkalmat biztosítunk a gyermekeknek arra, hogy különböző képességeiket többféle módon is kibontakoztathassák, mozgásvágyukat kiélhessék, ezzel is színesítve számukra az óvodai életet.

Hitoktatás. Egy több éves hagyományt folytatva a hit oktatását hittanfoglalkozások formájában továbbra is a plébániával együtt működve tartjuk, a gyermekek erkölcsi nevelésében nyújtva ezzel segítséget.

Néptánc oktatás Fontosnak tartjuk, hogy a gyerekek megismerjék és megszeressék a néptáncot, a népi játékokat. A foglalkozáson fejlődik a gyermekek ritmusérzéke, zenei képességei, elősegíti a térérzékelést, javítja a testtartást és a mozgáskoordinációt.

Óvodánk nagy hangsúlyt fektet a környezettudatos magatartás kialakítására, így továbbra is kapcsolódunk a „Zokni csereprogram”hoz. A használt zokniból szigetelő anyag készül a bútoripar számára, valamit geotextilia utak építéséhez. Olajgyűjtő pontunk idén is várja a háztartásokban keletkezett használt olajt, kezdeményezésünk népszerű a családok körében. Továbbra is kapcsolódunk a GEMMA Központot támogató kupakgyűjtő akcióhoz, óvodánkban megtalálható a gyűjtőpont.

Szervezzük az évközi programokat. Az öt alkalmas bérletes Truffaldínó bábszínház előadásait, az Áloműző Kamaravarázs gyermekkoncertekre jelentkezést, valamint a délutáni elfoglaltságként a tehetségfejlesztést.

Örömmel és lelkesen készülünk a már hagyománnyá vált Őszi családi napra, melyet október 4-én, pénteken délután tartunk. Sok színes program várja a gyerekeket és családokat ezen a vidám délutánon: Ugráló vár; Sajtkukac zenekar zenés-dalos előadása; Megismerkedhetnek a gyerekek a rendőrök hétköznapokon használatos eszközeivel, gépjárműveivel, felszereléseivel – ujjlenyomat és tenyérnyomat vétel; Lovaskocsikázás; Horgászat; Magyar Vöröskereszt Önkéntesei; arcfestés, csillámtetoválás; Sok más színes program.

Szervezzük az Őszi kirándulást, melynek keretében Mezőhegyesre utazunk a gyerekekkel, vonattal, a Ménes Birtokra. Ellátogatunk a Kocsi múzeumba, lovaskocsikázásra is lesz lehetőségünk.

Meghirdettük a papírgyűjtést ismét, melynek időpontja Október 7-e (hétfő). Arra kérünk mindenkit, hogy az otthonukban feleslegessé vált papírokat (újság, kartondoboz, használaton kívüli füzetek, könyvek, szórólapok és egyéb  papírhulladék) gyűjtsék össze és adják át az óvodában vagy az óvodás gyermekek szüleinek. Reméljük, hogy az eddigi megszokott lelkesedéssel segítenek a szülők, akiknek köszönjük eddigi támogatásukat!

Szerb Utcai Óvoda dolgozói
Szőregi Regélő, 2019. október