Varjú károg, fúj a szél,
Esik a hó, itt a tél.
Jaj, de nagyon hideg van
Ropog a hó alattam.
Vígan csúszik a kis szán,
Most örülünk igazán!

Az adventi időszak után, januárban a gyerekek élményekkel telve érkeztek vissza az óvodába. Felidéztük a közös élményeket is, örömmel meséltek nekünk az otthon töltött szeretetteljes időszakról.

Az új évvel megérkezett az igazi Tél is, amit vidáman, önfeledt játékkal használtunk ki. Fehér hótakaróval lepett udvar várta a vidám gyermekeket. Az udvaron boldogan gyúrták a régóta várt havat, a közmondáshoz híven a kicsit is megbecsültük. Egy kis hócsata, szánkózás a dombról szánkóval, lelkes hóember építés volt a programunk. Hóangyalok lepték el az udvarunkat, vidám kacagás törte meg a hideg téli csendet. Az udvari játékok után jólesett a meleg csoportszobában egy pohár meleg tea.

Lehetőségünk nyílt megfigyelni a természet jelenségeit, az állatvilág viselkedését, melyek nagy hatással vannak rájuk. Sétáink alkalmával érdeklődéssel fogadták az időjárás változásait. Életkoruknak megfelelő kérdéseikre kérnek választ. Nyomokat kerestünk a hóban, nyomkövető játékokat játszottunk. Gondoskodó figyelemmel kísérjük a madarak életét, a téli madáretetést.  Mindhárom csoportunk kellő figyelmet fordít az etetők feltöltésére, miközben lehetőségünk nyílik meglesni az idelátogató madarakat is.

A tél sok jellemző jegyét megismerhettük a napokban. Volt hideg és fagy, de ezen kívül sok más dologról felismerhettük, hogy januárt mutat a naptár. Versek, mesék, dalok, játékok, feladatok, kísérletek, beszélgetés: mind-mind hozzájárultak ahhoz, hogy bővüljenek a gyerekek ismeretei az őket körülvevő környezetről, ezúttal a téli évszak témakörében. Közvetlen tapasztalatokból  gazdagítjuk ismereteiket környezetünkről, az évszakról. Az igazi élményeket mégis a téli játékok adják, a közös hóember, hóvár építés, szánkózás, hógolyózás. A télről szerzett ismeretek így válnak  egyre sokrétűbbé, megfigyelve, megtapasztalva, átélve, örömködve.

Ebben a megfázós időszakban nagy hangsúlyt fektetünk a kellő mozgáson kívül az egészséges életmódra való nevelésre. Sok gyermek beteg volt, s még néhányan közülük most is köhögnek, tüsszögnek. Mindig figyelmeztetjük őket a helyes szokásokra (tedd a szád elé a kezed, fordulj el, használj zsebkendőt, moss kezet) Minden héten tartunk mozgásos délelőttöket, s megbeszéljük,  hogy aki sokat mozog, sportol, edzettebb, erősebb, egészségesebb lesz. Gyümölcsnapokat tartunk, melyek alkalmával gyümölcssalátát is készítünk és eszünk közösen, hogy elűzzük a bennünk lévő  „vitamin katonákkal”  a megfázást, a betegséget. Javítva ezzel a gyermekekben a téli időjárással szembeni ellenálló képességüket.

Nagy örömmel várjuk az óvodai farsangunkat, melyet február 7-én tartunk a művelődési házban. A gyerekek nagy izgalommal készülnek erre a napra, lelkesen tanulják a kis verseket, dalokat, amelyek színesebbé teszik ezt a vidám, kedves, télkergető mulatságot.

A téli időszak lezárásaként az óvodai farsang után kerül megrendezésre a jótékonysági Óvodabálunk, február 9-én, szombaton, melyre nagy szeretettel várjuk a kedves érdeklődőket a településünkről.

A Szerb Utcai Óvoda dolgozói
Szőregi Regélő, 2019. február

Borítókép: Fotó: Szerb Utcai Óvoda