„Búcsúzik a sok madár, / arany kézzel int a nyár. / Rőt avarban jár az ősz, / egyet lépsz és nagyra nősz. / Őzlábgomba, tölgylevél, / kettőt lépsz és itt a tél.”

Nevelési évünket hagyományos működési rend szerint kezdtük meg szeptember 1-én és reméljük, hogy a későbbiekben sem kerül sor korlátozó intézkedésekre.

A nevelőtestületben két óvodapedagógus nyugdíjazása miatt történt személyi változás. Az új kollegák gyorsan beilleszkedtek, a gyermekekkel és a szokásrendszerünkkel is megismerkedtek.
A Kossuth Lajos Általános Iskola Tanévnyitó Ünnepségén a nagyok és óvónénijük egy verssel mutatkoztak be az új iskolájuknak, tanítóiknak és iskolatársaiknak.

Az iskolába elment nagycsoportosok helyét immáron elfoglalták az új kiscsoportosok. Számukra a szeptember a beszokás időszaka. Nagyon jól érzik magukat nálunk, és szerencsére az időjárás kedvez nekünk, sok időt tudunk az udvaron tölteni, ahol szabadon mozoghatnak, játszhatnak a gyerekek. A nagyobbak pedig figyelemmel, szeretettel veszik körbe őket. A gyerekek tanulják a jelüket, társaik nevét, folyamatosan ismerkednek a szokásokkal, szabályokkal. Próbálkoznak az öltözéssel, vetkőzéssel, az önkiszolgálással. Bízunk benne, hogy egyre jobban érzik magukat az óvodában és érdeklődésük továbbra is megmarad.

Barátságos környezetben, szeretetteljes, családias légkörben, tartalommal töltve szervezzük a gyermekek mindennapjait. Megfigyeljük a természet változásait, jelenségeit, őszi terméseket gyűjtünk a kézműves foglalkozásokhoz. Sok időt tudunk a jó levegőn tölteni, sokat mozognak a gyerekek.

A mozgás az óvodáskorú gyermekek alapvető igénye. Törekszünk ennek megfelelően biztosítani hozzá a szabad teret és eszközöket, ezért az idei tanévünkben is terveink közt szerepel, hogy ellátogatunk majd a lovardába.

Már minden gyermek nagyon várja a találkozást a lovakkal, főleg Rigóval, akit nagyon megszerettünk az évek során. Sok finomsággal készülünk a találkozásra.

Októbertől indulnak újra a délutáni foglalkozásaink. Idén is a görkorcsolya, a néptánc és a hittan oktatás közül választhatnak a gyermekek.

Óvodánk nagy hangsúlyt fektet a környezettudatos magatartás kialakítására, így továbbra is kapcsolódunk a „Zokni csereprogram”-hoz. A használt zokniból szigetelő anyag készül a bútoripar számára, valamit geotextilia utak építéséhez. Olajgyűjtő pontunk idén is várja a háztartásokban keletkezett használt olajat, kezdeményezésünk népszerű a családok körében. Továbbra is kapcsolódunk kupakgyűjtő akciókhoz, óvodánkban megtalálható a gyűjtőpont.

Hosszú idő után végre jelenléti szülői értekezletet tarthattunk. A szülőknek és az óvodapedagógusoknak is hiányzott a kapcsolattartásnak ez a formája, amit a magas részvétel is bizonyít.
Bízunk abban, hogy a már eltervezett programjaink – „Őszi családi délután, a báb előadások, kirándulások” – megvalósulhatnak.

Szervezzük az évközi programokat. Örömmel és lelkesen készülünk a már hagyománnyá vált Őszi családi napra, melyet októberben fogunk tartani. Sok színes programmal várjuk a gyerekeket és családokat ezen a vidám délutánon.

Szervezzük az Őszi kirándulást is.

Meghirdettük a papírgyűjtést ismét, melynek időpontja november 4-én lesz. Arra kérünk mindenkit, hogy az otthonukban feleslegessé vált papírokat (újság, kartondoboz, használaton kívüli füzetek, könyvek, szórólapok és egyéb papírhulladék) gyűjtsék össze és adják át az óvodában vagy az óvodás gyermekek szüleinek. Reméljük, hogy az eddigi megszokott lelkesedéssel segítenek a szülők, akiknek köszönjük eddigi támogatásukat!

Szerb Utcai Óvoda dolgozói
Szőregi Regélő, 2021. október

Borítókép: Szerb utcai Óvoda / Szőregi Regélő