„Tavasz van újra, tavasz van érzem, s tárul a héthatár….”

Végre újra megnyitottunk! Gyermekek, felnőttek egyaránt nagyon vártuk már az óvodanyitást. A zárva tartás alatt intézményünkben két csoportszoba is új festést kapott, s megtörténtek a fertőtlenítő nagytakarítások a padlótól a plafonig. Elkészült az új parkolót a főépülettel összekötő térköves járda is.

A gyermekeket az óvodában minden nap az előírt egészségvédelmi és higiéniás protokollnak megfelelően fogadjuk, s napközben is ügyelünk a higiéniás előírások betartására. A csoportlétszámok természetesen a járványhelyzet következtében valamelyest lecsökkentek, így általánosságban az aktívan munkahelyre bejáró szülők gyermekei képezik az adott csoportlétszámot. Az óvodai élet és nevelés ugyanolyan módon és formában történik, mint korábban is, figyelembe véve, hogy időjárásfüggően minél többet tartózkodunk a szabad levegőn.

Az intézménynyitáshoz éppen aktuálisan kapcsolódott a Föld napja ( 04.22.) , melyhez nevelési projektjeink gazdag és változatos témákat biztosítanak minden évben mind a gyermekek, mind az óvodapedagógusok számára.

Jelen időszakban, egy világjárvány időszakában nagyon sok új dologgal, korlátozásokkal, szabályok sokaságával találkozhatnak a gyermekek is, így a legpreferáltabb helyet foglalja el napjainkban a Földünk védelme, megóvása az óvodai nevelés palettáján. Fontos, hogy már az óvodás korú gyermek tisztában legyen olyan ismeretekkel, gyűjtsenek olyan tapasztalatokat, amikkel megőrizhetik a saját, mások, illetve a Föld ,,egészségét”. A természet, a környezetünk és az állatok védelme, a hulladékgyűjtéssel kapcsolatos felelős emberi magatartás alakítása mellett nagy hangsúlyt kap az egészségvédelem. Az egészségvédelem, az egészség megőrzése és megóvása kiemelt szerepet kap a jelenlegi járványhelyzet következményeként is. A gyermekeknek is meg kell ismerniük, gyakorolniuk és fokozottan kell ügyelniük az egészségvédelem szempontjából szükséges dolgok, szabályok betartására. Életkori- és egyéni sajátosságaikat figyelembe véve, egyéni érési ütemüknek megfelelően szerezhetnek ismereteket, tapasztalatokat az aktuális témákhoz kapcsolódóan.

A hónap végén egyénileg készített kis meglepetésekkel készülünk a május első vasárnapjához kötődő Anyák napjához, melyeket a gyermekek otthoni környezetben adnak majd át édesanyjuknak.

A Szerb Utcai Óvoda Dolgozói
Szőregi Regélő, 2021. május

Borítókép: Fotó: Szerb Utcai Óvoda