Színes volt a novemberünk, olyan, mint ilyenkor a természet. A szép őszi napokat kihasználva még nagyon sok időt tudtunk a szabadban tölteni. Gondot fordítunk arra, hogy a gyermekek minél  többet tartózkodjanak a friss levegőn egészségük megőrzése érdekében. Az udvaron két körtefa alól rendszeresen szedtük a lehulló gyümölcsöket. Közösen feldaraboltuk a gyermekekkel gyümölcssalátát készítettünk. Az őszi gyümölcsök és zöldségfélék megismerése részeként sütöttünk, ettünk és faragtunk tököket. Sokat sétáltunk az óvoda környékén, megfigyeltük a természet változásait. Lehetőségünk nyílt a gyalogos közlekedés szabályainak elmélyítésére is. Sétáink alkalmával az ősz kincseit gyűjtögettük. Sokat beszélgettünk és ehhez kapcsolódó meséket, verseket,  dalokat tanultunk. Az élményeket számos módon feldolgoztuk versek, mesék, dalok és az ábrázolás változatos eszközeivel is.

A Kállay Ligetben a Holt Maros partjára sétált a Maci csoport. A csodálatos színpompába öltözött vízpart szépségében gyönyörködtek és közvetlen módon figyelték meg az ősz jelenségeit, a vízi világ őszi életét. Tarka levélcsokrokat gyűjtöttek, amelyeket az ábrázoló tevékenységük során felhasználtak.

Újra járunk a lovardába, ismerkedünk a lovaglással. A kezdeti megilletődött pillanatokat felváltotta a gyermeki kíváncsiság, mindenki szeretett volna felülni Rigó hátára. Felfedezhettük a lovarda épületét, megfigyelhettük az állatok gondozását, ápolását, az istállók takarítását. Sok répát, almát hoztak a gyerekek, meg is etethettük a lovakat.

Október végén még részt vettünk a Kossuth Lajos Általános Iskola II. Emlékfutáson, Földesi Tibor emlékére, ahol szép eredményt értünk el. Büszkék vagyunk óvodásainkra, akik részt vettek az emlékfutáson.

A Maci csoportosok ellátogattak a szegedi piacra, ahol az őszi zöldségekről, gyümölcsökről szerezhettek közvetlen tapasztalatokat. Megcsodálták a bőséges, színes zöldség és gyümölcs kínálatot.  Lehetőséget kaptak arra is, hogy felügyelet mellett önállóan vásárolhassanak zöldségeket. Megismerkedhettek olyan terményekkel is, amelyekkel ritkábban találkoznak. Salátát készítettek a vásárolt zöldségekből, gyümölcsökből.

Csatlakozhattunk mi is a Magyar Utcai Óvoda Márton-napi lampionos felvonulásához. Hangulatos, szép élményben volt része a résztvevőknek.

Készülünk az Adventi gyertyagyújtásra, amelyik fellobban a Rózsák terén, az advent eljövetelét jelzi. Mi is ünneplőbe öltöztetjük szívünket, felkészítjük a szeretet és békesség befogadására.  Óvodánk nagycsoportosai alkalomhoz illő versekkel, dalokkal lesznek szereplői az első adventi gyertyagyújtásnak.

A Szerb Utcai Óvoda dolgozói
Szőregi Regélő, 2019. december

Borítókép: Fotó: Szerb Utcai Óvoda