Minden évben a szokásoknak megfelelően megrendezik közösen a Békés és Csongrád megyei Életet az Éveknek megyei vezetői eme nemes vetélkedőt, a Humorfesztivált.

Mint minden évben, az idén is kaptunk meghívót, így hát el is mentünk. Tatárné Borika vezérletével és ötletei alapján megkezdtük a felkészülést a szereplésre. Kiosztásra kerültek a szerepek, hogy otthon mindenki tanulja meg a szerepét, majd a következő héten már meg is tartottuk az első próbát. Felkészültünk, buszt béreltünk, útra keltünk és megérkeztünk Gyopárosra, Ott hamar kiderült, hogy készülhetünk, mert hamarosan miénk a színpad, kilencedikként felléphetünk a harminckettőből. Kellő pillanatban felvonultunk a színpadra és a Túl a Tiszán faragni az ácsok című dalra kezdődött a műsor, majd a bíró fia lett bepanaszolva az apjánál, mert meghajigálta Julcsa libáit, végül annyira kibékültek, hogy lakodalom lett a vége: a Bíró fia elvette a libapásztor lánykát. Volt is nagy dáridó, nyoszolya szállítás, majd elvesztik a nyoszolya lábát, végre előkerült a lába. Ezzel a nóvával vonultunk le a színpadról, átadva a helyet másoknak, akik szintén a nagyközönség szórakoztatására jöttek el. Ment a móka egész délelőtt, jobbnál jobb előadások formájában. Tapsolt a közönség és jól szórakozott. Majd Virág Istvánné, Csongár megyei elnökasszony felkérésére Balázs István, a szőregi betyár is a színpadra került és elénekelte a híres betyár dalt, ami úgy végződik, hogy a kocsmárosné száz szál gyertyát, száz icce bort ide az asztalra, közben a fokosával veri az asztalt, ahová a felesége, Ági, a kocsmárosné oda is teszi a jófajta vörösbort. Nagy siker volt végül a közönség is velem együtt énekelte a refrént.

Kaptunk oklevelet, meg egy kupát ajándékba, emlékül, hogy itt jártunk.

Szép volt, jó volt, jövőre is elmegyünk, mert most pedig auguszuts 27-én Mórahalmon csinálunk egy hasonló bulit, mintahogy Pálmonostora Kiss tanyán is megtettük. Így szép az élet, ha zajlik. Mi nem unatkozunk, igyekszünk az Ezüsthajúaknak szép öregkort varázsolni. Ehhez kívánunk mindenkinek jó erőt egészséget.

Balázs István