Idén is az a megtiszteltetés érte művelődési házunkat, hogy nálunk volt látható a Belvárosi Rajzkör évzáró kiállítása. A Pataki Ferenc Primadíjas festőművész vezette rajzkör idén az embert helyezte középpontba – festett és rajzolt portrékat, illetve emberi testeket ábrázoló alkotásokat láthattak az érdeklődők.

Pataki Ferenc számos kiállításunkat nyitotta már meg, és ő a művészeti vezetője a Szőregi Képzőművészeti Alkotótáboroknak is, így természetesen nem ismeretlen a helyiek számára. Az alkotók között is találhatunk ismerősöket: közülük többen visszatérő résztvevői a fent említett tábornak.

„Az ember” c. kiállítást Szabó András művészetpedagógus nyitotta meg, aki pár évtizeddel ezelőtt maga is tagja volt az akkori rajzkörnek, és szívesen mesélt az ott eltöltött élményeiről. Örömmel üdvözölt a jelenlévők között egy tehetséges gyerekekből, fiatalokból álló művészeti kört, és reményét fejezte ki, hogy a rajzkör „utánpótlás csoportját” köszöntheti személyükben.

A fiatal tehetségek – akiket a felnőtt alkotók közül Rusz-Rácz Ildikó vett szárnyai alá – festményei a kiállítással párhuzamosan láthatóak voltak a művelődési ház folyosóján. Az érdeklődők ugyanitt láthatták Zentai Tóth Béla fotóit, melyek a műtermi munkát örökítették meg.

A megnyitón a résztvevők Fabulya Andrea gyönyörű tolmácsolásában hallhattak verseket Kosztolányi Dezsőtől, Pilinszky Jánostól és Szécsi Margittól.

Fabulya Andreának és Szabó Andrásnak köszönjük a közreműködést, a rajzkör tagjainak pedig, hogy elhozták szép munkáikat – így a szőregiek is megcsodálhatták a vászonra vetett emberi testeket és portrékat. Köszönjük Pataki Ferenc festőművész úrnak is, hiszen az ő lelkiismeretes és odaadó koordinálása nélkül nem születhettek volna meg a páratlan és értékes képek. Kívánunk további sikeres és örömteli munkát a Belvárosi Rajzkörnek, és reméljük, még sokszor találkozunk a tehetséges alkotókkal! Szeretettel várjuk továbbá a Rusz-Rácz Ildikó vezette kis utánpótlás csoport munkáit is kiállítótermünkbe!

Tolnainé Lipcsei Anita
Szőregi Regélő, 205. július

Borítókép: Fotó: Tömörkény István Művelődési Ház