1917. április 24-én, 100 éve hunyt el a művelődési ház névadója, Tömörkény István. A kiváló író előtt egy emlékelőadással tisztelgett Intézményünk.

Dr. Juhász Antal „Tömörkény, a néprajzos muzeológus” c. előadását hallgathatták meg az érdeklődők. A néprajzkutató Tömörkény munkásságának néhány arculatát villantotta fel a rendhagyó irodalom óra keretében, hiszen ahogyan ő maga fogalmazott: az író teljes életművét bemutatni több óra sem lenne elég. A résztvevő gyerekek a „Vízenjárók világáról” hallhattak  bővebben, akik alatt a tiszai hajósokat, halászokat, a kubikusokat kell értenünk. Az előadás során elhangzottak idézetek is az írótól, illetve hallhattunk utalást egykor élt kiváló szőregi- és  deszki hajósokra is, akik közül többel az előadó személyesen is beszélgetett kutatásai során.

A másik nagyobb terület, amelyet az előadás érintett, Tömörkény István múzeumi évei voltak, melyből kiemelten szó esett egy 1905-ös rendeletről: a múzeum számára korábbi gyűjtemények  mellett néprajzi tár létesítését is kezdeményezték, melyre Tömörkény örömmel vállalkozott. Legnagyobb érdeme – a számos közül -, hogy megszerezte Beck Istvánnak, Szőreg egyik  legnevezetesebb szülöttjének különösen értékes gyűjtését is a múzeum számára.

Dr. Juhász Antal előadása végén úgy méltatta Tömörkény szépirodalmi tevékenységét, hogy azzal méltó helyet érdemel Dugonics András és Kálmány Lajos mellett a szegedi-, de az országos etnográfi a történetében is.

Az előadást Tömörkény István gondolataival zárta le, aki ekképpen dicsérte a forrásgyűjtő  gyaloglást: „Róni csatangolva az országutakat. Megállni a falvakban, mint poros vándor…  Alkalomadtán útszéli akácfa árnyékában pihenni egy sort… Ó, de jókat lehet ott aludni az akácfa vagy az útszéli Krisztus árnyékában…” (Gyalog, 1916.)

Köszönjük szépen tanár úrnak az igazán érdekes előadást! Köszönjük Polyák-Kósa Krisztina tanárnőnek és a 7. osztályos tanulóknak, hogy együtt, méltóképpen emlékezhettünk meg a  magyar irodalom kiemelkedő alakjáról, Tömörkény Istvánról!

Tolnainé Lipcsei Anita

Borítókép: Fotó: Tömörkény István Művelődési Ház