91 év tapasztalata, visszaemlékezés egy régi világra, elgondolkoztató és megindító történetek a második világháborúról, jó tanácsok fi ataloknak, időseknek egyaránt – ez a nagyon rövid, de mindent magába foglaló könyvismertető jellemzi Id. Kanalas István „Régmúlt világ emlékei” c. könyvét, melyet a 86. Ünnepi Könyvhéten mutattunk be a nagyközönség számára.

Fotó: Tömörkény István Művelődési Ház

Fotó: Tömörkény István Művelődési Ház

Ágó Rita, a Tömörkény István Művelődési Ház igazgatója és jómagam, mint az intézmény közművelődési szakembere nagyon jól ismerjük a kötetet, hiszen az a megtiszteltetés ért bennünket, hogy a kezdetektől közreműködhettünk megjelenésében. Volt alkalmunk közelebbről is megismerni az izgalmas úti kalandokat, a szép gyermekkori emlékeket, a fiatalkori csínytevéseket, az akkori szokásokat, melyeket hallgatva mi is magunk elé idézhettük egy régmúlt világ emlékeit. Az olvasónak is hasonló érzése lehet, ha kezébe veszi a kis könyvet, és elmélyed a visszaemlékezésekben.

A hivatalos bemutatóra június 5-én került sor, a művelődési ház galériájában, Pista bácsi életműve, a fafaragványok között. Méltó hely volt ez egy 91 éves szobrászművész könyvének bemutatójához, melyet Polner Zoltán költő, néprajzkutató és Péter László professor emeritus, a kötet szerkesztője méltattak.

A költő, aki saját maga több etnográfiai kutatást is folyatatott, saját eredményeivel vont párhuzamot a könyvben leírt történetekkel. Polner Zoltán kiemelte: a szerző érdekes témákat feszeget, azonban teljesen más személyes elbeszélések, élmények alapján megismerni a múltat,
mint például történelmi könyvek tanulmányozása útján.

Dr. Péter László irodalomtörténész egyetlen mondatban foglalta össze a szerző életművét: „Kanalas István a faragványok mellett a betűnek is mestere”.

Az új kötettel kapcsolatban több olvasói hozzászólás is érkezett, melyek közül Tóth Sándor László történész fogalmazta meg legjobban annak jelentőségét: „a könyvet ugyanaz a tisztaság jellemzi, mint a faragványokat, sugárzik belőle az az őszinteség, amellyel a művész megalkotta a faragványokat, és amellyel megírta a könyvet.”

Szeretettel ajánljuk mi is mindenkinek a kis kötetet, aki szeretne egy kicsit visszautazni az időben, és megismerni egy valaha volt, szép világot.

Tolnainé Lipcsei Anita
Szőregi Regélő, 2015. július

Borítókép: Fotó: Tömörkény István Művelődési Ház