„Hozzon egy könyvet, vigyen egy másikat!” – A könyvcsere programunk egyre nagyobb népszerűségnek örved.  Köszönjük a sok-sok civil felajánlást is, amit az utóbbi hetekben kaptunk. Ha Önnek is van kedve választani egy könyvet, akkor látogasson el a művelődési házhoz, várjuk szeretettel. Nyitvatartási időtől függetlenül bármikor hozhatnak és vihetnek is könyveket! Kellemes válogatást kívánunk hozzá!

 

Boldogság napja

A Boldogság Világnapja címmel a szegedi művelődési házak március harmadik hetében egy közös programsorozatot hirdettek meg, annak apropóján, hogy az ENSZ közgyűlése 2012-ben a boldogság nemzetközi világnapjává nyilvánította március 20-át. Az egyre bővülő világnapok listájáról nem hiányozhat a boldogságnak szánt nap sem, hiszen, ahogy az ENSZ határozatában is áll: „a boldogságkeresés az emberi lét egyik alapvető célja.”

A hét művelődési ház összefogásában a hét minden napjára jutott egy-egy remek – mosolygós – előadás, amelyet szeretettel ajánlunk Önöknek. A videók visszanézhetők a művelődési házak youtube csatornáin bármikor.

A Tömörkény István Művelődési Ház programjaként Szekeres Sándor Gábor igazgató Kecse-Nagy Sándorral beszélgetett, kommunikációs menedzserrel, a Mosolyprojekt egyik ötletgazdájával.

 

Húsvéti tojáskereső verseny

Hagyományos(tól eltérő) Húsvéti tojáskeresést hirdetünk március 22 és április 5-e között! Kicsik és nagyok, gyerekek és felnőttek két hétig kereshették a Szőreg különböző pontjaira elrejtett színes, 50 db (laminált A/5-ös méretű) tojásokat, melyekre egy-egy feladatot írtunk!

A feladatok számát és a helyes megoldásokat vártuk megfejtésként. Aki legalább 25 feladatot helyesen megfejtett, garantált nyereményben részesült. Bár néha megfogyatkoztak a tojások (menet közben a biztosan a szél elfújta őket, vagy kikeltek 🙂 ), de igyekeztünk többször is pótolni őket.

Köszönjük a sok-sok megfejtést, a kitartó keresgélést! A vártnál nagyobb volt az érdeklődés, nagyon örülünk, hogy ilyen sokan elindultak, hogy felleljék a tojások, a rejtvények helyét.

 

Véradás

Szőregen is, aki csak tudott, jött március 24-én, hogy önzetlenül életet mentsen! Ezúttal 27 véradóhőst köszönthettünk, köztük Gyenes Csabát, aki most vált 50-szeres véradóvá! Gratulálunk! A Vöröskereszt kisorsolta a Pipipont Újszentiván ajándékcsomagjának nyerteseit is: gratulálunk Ábrahám T. Annamáriának, Novkov Zoránnak, Kiss Illésnének, Kucsora Tamás Csabának és Takács V. Mariannának!

Az eredeti Szőregi Gazdabolttal közösen Avramov András önkorményzati képviselő is kedveskedett egy vásárlási utalvánnyal a véradóknak.

 

Digitális témahét

Az 5 részes bemutatót bármikor visszanézhetik az érdeklődők a művelődési ház youtube csatornáján.

Az első rész a „Mikroszámítógépek a 80-as évekből – A Commodore és a ZX család” címet kapta, aminek kapcsán mutattunk be a 80-as 90-es évekből számítógépeket egy magángyűjtő, Mári Zsolt jóvoltából. Megismerhettük ezeknek a számítógépeknek a történetét, valamint technikai paramétereit.

Úgy gondoljuk, hogy ez az érdekes technikatörténeti utazás segít megismertetni a mai digitális eszközeink fejlődésének egy szakaszát, és talán egy-két számítástechnika iránt elhivatott személyt ösztönöz arra is, hogy elkezdjenek foglalkozni a régmúlt gépeivel is.

A 2. részben a 80-as éve Magyar fejlesztéseivel foglalkoztunk.

A 3. részt a videojátékoknak szenteltük, majd bemutattuk a 3. generációs konzolokat.

Végül zárásképpen a 16 bites számítógépek – Atari St – Amiga kerültek terítékre.

Amennyiben érdeklődik a téma iránt és van kedve megtekinteni a műsorunkat, kellemes időtöltést kívánunk hozzá!

 

Kültéri installáció

Köszönjük az eredeti Szőregi Gazdaboltnak, a Ribbon Dekor Kft.-nek és a Virágsziget – Virágüzletnek a támogatást a tavaszi kültéri dekorációnkhoz!
Húsvétra hangolódva két tojásos kompozícióval készültünk a kedves Szőregi lakosoknak, ezzel is várjuk a tavaszt, a napsütést és a közösen eltölthető időt.

 

Kupakgyűjtés

Az Ön számára csak egy apró, műanyag szemét, Szőregnek egy új lehetőség.  Kérjük ne dobja ki a kupakokat!  Gyűjtsék szorgosan, hiszen sok kicsi sokra megy alapon komoly pénzadományok jöhetnek össze, amely jelentősen megkönnyítheti a bajban lévők hétköznapjait. Nemcsak az ásványvizes és üdítős flakonok kupakja hasznosíthatók, hanem a dobozos gyümölcslé vagy tej dobozának csavaros kupakja is hasznos lehet.

Szőregen hamarosan egy kültéri gyűjtőt állítunk fel, ahová folyamatosan lehet majd hozni az összegyűjtött kupakokat!  Kupakgyűjtésre fel!

 

Képeslap kiállítás

Dr. Patocskai Anna Tünde szőregi háziorvos képeslapgyűjteményéből nyílt kerítés kiállítás március 31-én a művelődési ház előtt. A képeslapok és a hozzájuk tartozó leírások április 16-ig tekinthető meg a művelődési ház bejáratánál.

Múlt századi képeslapok és azok üzeneti hirdetik a régmúlt húsvéti üdvözléseket, jókívánságokat.

Egy igazi időutazás a múltba!

A doktornőről érdemes tudni, hogy nemcsak kiváló orvos, hanem fotózni is nagyon szeret, így a következő kiállításunk anyagát is ő fogja biztosítani számunkra.

 

Ügyes Kezek Kézműves Foglalkozás

Márciusban sem hagytuk magukra a kretívkodni vágyókat. Hétről-hétre online videókkal készültünk most is nekik. Készítettünk március 15-e alkalmából egy nemzeti színű díszt, alkothattak velünk egy Húsvéti tyúkocskát, egy Húsvéti nyuszit, illetve egy kedves tavaszi ajtódíszt.

 

Nyereményjáték

Márciusban is minden héten különböző nyereményjátékkal vártuk Önöket a Facebook oldalunkon.

Most is szeretnénk azoknak is kedveskedni, akik nem vagy csak keveset Facebookoznak. Az újságba is közzéteszünk egy játékot, amelyre e-mailben szoregimuvhaz@gmail.com, vagy postai úton (Magyar utca 14.) várjuk a megfejtéseket április 26-ig.

Lássuk a feladványt!

Dupla ünnep április 11-e, hiszen ezen a napon született az egyik legismertebb magyar költő, József Attila, akinek a születésnapja – 1964 óta – egyúttal a magyar költészet napja is. Mi egy verses kvízzel készültünk Önöknek ennek apropóján: egy-egy versrészletből kell kitalálni, hogy kinek a verséből idéztünk.

1. „Főldiekkel játszó
Égi tűnemény,
Istenségnek látszó
Csalfa, vak Remény…”

2. „Még nyílnak a völgyben a kerti virágok, / Még zöldel a nyárfa az ablak előtt…”

3. „Rebbenő szemmel
ülök a fényben,
rózsafa ugrik
át a sövényen…”

4. „Edward király, angol király
Léptet fakó lován:
Hadd látom, úgymond, mennyit ér
A velszi tartomány…”

5. „Mostan színes tintákról álmodom.
Legszebb a sárga. Sok-sok levelet
e tintával írnék egy kisleánynak,
egy kisleánynak, akit szeretek…”

 

Április 11. – A költészet napja

A magyar költészet napját Magyarországon 1964 óta József Attila születésnapján, április 11-én ünnepeljük – természetesen nemcsak őt, hanem a költészetet, a lírát magát is.
De mi a költészet és miért emlékezünk meg róla?

A költészet nemcsak önkifejezés, örök titokzatosság, amely hatással van emberre és így a világ folyására, megfoghatatlan, mégis annyira élő.

Idén a koronavírus-járvány miatt a költészet napjának rendezvényeit az online térben tudjuk csak megtartani.

A hét művelődési ház ismét összefogott és egy egyész hetes programot varázsol Önök elé a virtuális térben. Figyeljék az internetes elérhetőségeink

 

Figyeljék a honlapunkat, a Facebook oldalunkat, a szőregi hirdető táblákat és a művelődési ház előtti faliújságot! Az aktualitásokról onnan is tudnak folyamatosan tájékozódni!

Művelődési Ház
Szőregi Regélő, 2021. április