A járványhelyzet miatt a Tömörkény István Művelődési Ház még mindig csak az online térben szervezhetett programokat.

Szőregi online Mézeskalács díszítő versenyt hirdetett a művelődési ház, ahol mindenkit arra buzdítottunk, hogy nevezzen egy általa díszített mézeskalács fotóval! December 23-án éjfélig vártuk a képeket a díszített mézeskalácsokról, a like-okat pedig 31-én 12.00 óráig lehetett gyűjteni a Facebook oldalunkon. Az elkészült alkotásokon látszott, hogy nagy örömmel készültek, mi pedig nagy örömmel fogadtuk a róluk készült képeket, és tettük közzé a facebook oldalunkon.

A nyertesek: I. helyezett Lipinszki család – 159 szavazattal; II. helyezett Kovács-Sólyom család – 108 szavazattal; III. helyezett Bomba család – 90 szavazattal

Gratulálunk! Minden résztvevő ajándékban, a nyertesek pedig külön ajándékban is részesültek.

Minden mézeskalács díszítőnek szeretnénk megköszönni, hogy csatlakozott a játékunkhoz!

Kisorsoltuk a Méztelen Mézeskalács játékunk nyerteseit! Gratulálunk Gombos Izabellának, Bánáti Tündének és Kiss Lucának! Köszönjük, hogy velünk játszottak!

Köszönjük a segítséget Az eredeti Szőregi Gazdaboltnak, a Virágsziget – Virágüzletnek, a Zengő Alföld Kft. és a Ha fólia, akkor Én csapatának.

Január 17-én volt az olasz konyha napja. Ezen apropóból hirdettünk egy „Légy Te is Olasz konyhaművész!” versenyt, ahová saját készítésű olasz étellel lehetett nevezni! Az elkészült alkotások fotói pedig a Facebook oldalunkon like vadászatra indultak és a három legtöbb like-ot gyűjtő egy-egy pizzát nyer a Pizza Paradicsom jóvoltából!

Gratulálunk a nyerteseknek!

1. hely: Mascarponés édesség –ananászos – 203 szavazattal; 2. hely: Capribogyós sajtos spagetti – 195 szavazattal; 3. hely: Óriás tiramisu torta – 193 szavazattal

Szegedi KultúrKörKép – A Magyar Kultúra Napját 1989 óta ünnepeljük minden évben január 22-én így emlékezve meg arról a magasztos tényről is, hogy Kölcsey Ferenc ezen a napon fejezte be a Himnusz kéziratának letisztázását.

Ez az ünnep alkalmat nyújtott arra, hogy áttekintettük magyarságunk hagyományait, múltunkat, tárgyi és szellemi értékeinket és mi sem lehetne erre jobb helyszín ilyenkor, mint a lakóhelyünkhöz legközelebb eső művelődési ház. Sajnos a kialakult járványügyi helyzet bezárásra kényszerítette a kulturális intézményeinket is, de ez nem lehet akadálya a méltó megemlékezésnek, amely most így áttevődik az online térbe.

A hét lakóterületi művelődési ház ezért január 18-tól 24-ig egy rendezvénysorozatot szervezett. Az adott időszakon belül, minden művelődési ház választott egy napot, amelyen megoszt egy facebook posztot, amelyben bemutatta hogyan ápolja, építi a magyar kultúra egy-egy szegmensét. Az adott online kulturális eseményt, minden résztvevő művelődési ház elérhetővé tette saját követői számára is.

Január 18-án a Szentmihályi Móricz Zsigmond Művelődési Ház nyitotta a sort.

„Áldjuk, amit örökségül kaptunk – hitünkkel és hagyományainkkal Szentmihály kultúrájáért” címmel a Magyar Kultúra Napja alkalmából, a Szentmihályi Móricz Zsigmond Művelődési Ház a település helytörténeti kutatásait felhasználva filmben mutatta be azt az utat, melyet múltunktól a jelenünkig követünk.

A Kecskési Művelődési Ház több évtizede ad otthont és ápolja a néptánc hagyományokat, melyet 19-én mutatott be. A művelődési ház facebook oldalán a „Szeged szebb lesz, mint volt” táncdráma egy részletét láthatták.

2021. január 20. a Tápéi Heller Ödön Művelődési Ház a gyékényszövést, a Honismereti Gyűjteményét mutatta be.

Január 21-én a Tömörkény István Művelődési Ház által sugárzott felvételen beszélgetést hallgathattak az érdeklődők Bene Zoltán íróval. A beszélgetés középpontjában a Móra Ferenc Népszínház szőregi jelenléte, előadásai; Péter László – az idén 95 éve született – irodalomtörténész szőregi munkássága; valamint Bene Zoltán Isten, ítélet című regénye állt.

Egy izgalmas diskurzus volt Szőreg, a színház és az irodalom kapcsolatáról.

A beszélgetés megtekinthető a www.szegedimuvhazak.hu oldalon, valamint a művelődési ház facebook oldalán folyamatosan.

A Bálint Sándor Művelődési Háztól a „KÖLTÉSZETÜNK – ÉVSZÁZADAINK – 2021” című irodalmi összeállítást tekinthették meg az érdeklődők. A műsorban közreműködtek Antal Anikó és Kiss Ernő.

2021. január 23-án a Petőfi-telepi Művelődési Ház egy beszélgetést sugárzott Baranyai Krisztiánnal a Szegedi Nemzeti Színház tánckarának művészével, 2021. Kölcsey-érmes kitüntetettjével.

A Magyar Kultúra Napja alkalmából megrendezett Szegedi KultúrKörKép programsorozat hetedik, egyben befejező napján a Dorozsmai Petőfi Sándor Művelődési Ház „A Dorozsmai füzetek” 26. számát mutatta be. Szentes Bíró Ferenc: Emlékőrző Köztéri Alkotások Kiskundorozsmán /Barangolás Kiskundorozsma szobrai és emléktáblái között/. A szerzővel Vass József lokálpatrióta beszélget.

Hivatalosan is megtörtént az átadása a művelődési ház megújult udvarának és a nagyteremben is befejeződött a lámpacsere, így a régi udvari féltetőnk már a múlté. Egy új lépett a helyébe!
Az előadások és a rendezvények alatt pedig már nem fog zúzni a régi gázlámpa, mindenki zavartalanul élvezheti a programokat.

Közel egy éve, 2020 április 23-tól folyamatosan fut egy programunk a „Hozzon egy könyvet, vigyen egy másikat!” címmel. Bárki kedve szerint válogathat a művelődési ház elé kihelyezett könyvek között. A mottónk: „A jól megírt, izgalmas, érdekes, ismeretterjesztő könyvek sorsa, hogy terjesszük őket, ezáltal örömöt okozzunk másoknak!” A könyvek folyamatosan elérhetőek!

Véradásra hív a Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat 2021. március 24-én! Önt is várjuk véradónak! Évente mintegy 400 ezer véradó adományára van szüksége az egészségügynek, a rászoruló betegeknek. A vér mással nem pótolható, legyen Ön is véradó!

Az elmúlt évek alatt a farsangi időszakban a művelődési ház számos programot megvalósított már. Szervezett maszk készítő foglalkozást, volt a Szőregi Teadélutánok programsorozat keretén belül szó a farsangi népszokásokról, kedveskedett a legkisebbeknek bábelőadással, és még hosszan sorolhatnánk, de sajnos az idei év megnehezíti, illetve ellehetetleníti ezek kivitelezését.

A járvány számos nehézséggel jár, ezek közé tartozik az is, hogy a szőregiek, a közösség nem találkozhat, nem lehet közös, szórakoztató programokat szervezni. A farsangi időszak mindig jó okot ad egy kis mókázásra, bulizásra, idén azonban úgy tűnik, ez elmarad, így úgy döntöttünk, hogy másként próbáljuk pótolni a karneváli hangulatot. Szerettük volna az itt élők életébe becsempészni egy kicsit a Velencei Karnevál hangulatát.

Mi rendhagyó módon készülünk a farsangra, egy kültéri dekorációval, melynek elkészítéséhez a Ribbon Dekor Kft.-től kaptunk támogatást.

A vízkereszttől (január 6.) húshagyókeddig tartó időszakban a Tömörkény István Művelődési Ház számos más online programmal is készül. A Heti nyereményjátéka, a Gasztrokultúra rovata, sőt még az Ügyes Kezek Kézműves foglalkozása is a farsang jegyében zajlik.

A művelődési ház most is szeretné egy kicsit megmozgatni a szőregieket, a környékben lakókat, hiszen várj az installációval készült képeket a szoregimuvhaz@gmail.com e-mail címre, amiért egy kidíszíthető maszkot adnak.

Február 1-e a Tisza Élővilágának Emléknapja alkalmából „Szegedi Hullámtér” címmel, 2000-ben történt tiszai ciánszennyezés évfordulójára emlékezve a szegedi művelődési házak közös programjaként a hét minden napján a Tiszával, annak múltjával és jelenével foglalkoznak.

Február 1. Tiszavilág – beszélgetés Albert Andrással a Kiskunsági Nemzeti Park munkatársával
Február 2. Történetek nagy halakról… – beszélgetés a Tisza növény és állatvilágáról Tóth György halőrrel és Ungi Zoltán sporthorgásszal
Február 3. „Hej halászok, halászok…” – A tápai halászok élete képekben és népdalokban.
Február 4. A ciánszennyezéstől a koronavírusig – beszélgetés Dr. Kozák Péterrel az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatójával
Február 5. Tiszai/kór/kör/kép – A Tisza és élővilága a tragédiától napjainkig a fotósok szemével
Február 6. Évszakok ölelésében – online fotókiállítás Farkas Ágnes alkotásaiból
Február 7. „Szegény Tisza miért is bántjátok?” – Tisza a költő szemével…

A programok elérhetőek a www.szegedimuvhazak.hu oldalunkon.

Az idén harmadik alkalommal hirdetjük meg a Házasság Hetét.

Ajánljuk mindenki figyelmébe a szegedi Tourinform oldalát, mert nagyon sok jó program, séta, túra található az oldalon. Kedveljék és kövessék! http://szegedtourism.hu/hu/fooldal/

Tömörkény István Művelődési Ház – a kultúra szolgálatában
Szőregi Regélő, 2021. február