Közel egy éve, 2020 április 23-tól folyamatosan fut egy programunk a „Hozzon egy könyvet, vigyen egy másikat!” címmel.

A programunkhoz csatlakozott a Somogyi-könyvtár Szőregi fiókkönyvtára is, így még több könyv közül válogathatnak kedvük szerint a látogatóink, a szőregiek!

Március 12-én megemlékezést tartunk az 1848/49-es Szabadságharc Szegedi III. Honvédzászlóalj Hagyományőrző Egyesület közreműködésével. Az esemény a szegedi tv fogja rögzíteni, amit közzéteszünk az interneten is.

Március 20. Boldogság napja – Március 16-22 között boldogság napi programsorozattal szeretnénk kedveskedni a szőregieknek az online térben – Szőregi teadélután.

Húsvéti tojáskereső verseny szervezünk március 22 – április 5. között.

2021. március 24-én 14.00 – 17.00 óra között véradásra hívjuk Önöket a Tömörkény István Művelődési Házba!

A Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat várja Önt is véradónak!

Truffaldino Bábszínház előadásában a Nagyfülű nyuszi család zenés bábjátékot tekinthetik meg az érdeklődők. Reméljük, hogy a járvány helyzet már megengedi, hogy 2021. március 31. délután 17.00 órai kezdettel az ingyenes programunkat megtartsuk.

„A bábszínházban már kitavaszodott. Éled az erdő, ébredeznek az állatok. Nyuszi családnál nagy az izgalom, hisz picinyek születnek. Nevet kell választani a kis jövevényeknek, amihez az erdő lakóinak segítségét kérik. Azonban nem mindenki segítőkész: Róka komát egészen más vágyak hajtják.”

Március 22. a Víz világnapja és április 22. a Föld napja alkalmából a Tömörkény István Művelődési Ház szervez egy két előadásból álló környezettudatossággal kapcsolatos programsorozatot.
A felsős osztályoknak Dr. Tóth Ildikó és Dr. Sápi András (Alkalmazott és Környezeti Kémia Tanszék) előadók tartanának zoom-on keresztül előadásokat, így több iskola, több osztálya csatlakozhat a rendezvényhez egy időben.

Amennyiben felkeltette a program az érdeklődését és Ön is nevezne osztályt, kérem jelezzen vissza 2021. március 18-ig, a szoregimuvhaz@gmail.com e-mail címre!

Február 18-án nyitotta meg „kapuit” a legújabb kerítés kiállításunk.

A kiállítás anyagát Balla Tihamérnak köszönhetjük, egy helyi fiatal lakosnak, aki megszállottja a természetnek és a fotózásnak. Ennek a kettőnek a szeretetéből jött létre ez a fotókiállítás, amelyet most nálunk a művelődési ház előtti kerítésen tudnak megtekinteni március közepéig.

Tihamérról érdemes még tudni, hogy a múlt hónapban megnyerte az Országos Magyar Vadászkamara által kiírt verseny felnőtt kategóriáját. A versenyen nyert képét nálunk is megtekinthetik. Az itt látható képek mind Szőreg néhány kilométeres körzetében készültek. Tihamér a fotókon keresztül kicsit közelebb szeretné hozni ezeket a „mezei vadakat” azokhoz a helyiekhez, akiknek nincs alkalmuk oly sokszor élőben találkozni velük.

Februárban sem hagytuk magukra az Ügyes Kezek Kézműves Klub tagjait, hiszen hétről-hétre online videókkal kedveskedtünk nekik. Alkothattak velünk egy farsangi bábot fakanálból, a télűzéshez, vagy készíthettek velünk együtt egy aranyos Valentin napi macis édességtartót, illetve egy cuki emojis kulcstartót és tűpárnát.

Februárban is minden héten különböző nyereményjátékkal vártuk Önöket a Facebook oldalunkon.

Most szeretnénk azoknak is kedveskedni, akik nem vagy csak keveset Facebookoznak. Az újságba is közzéteszünk egy játékot, amelyre e-mailben szoregimuvhaz@gmail.com, vagy postai úton (Magyar utca 14.) várjuk a megfejtéseket március 20-ig.

Lássuk a feladványt!

1. Ki fogalmazta meg a legendás, 12 pontos kérvényt?
a) Petőfi Sándor.
b) Irinyi József.
c) Jókai Mór.

2. Hol szavalta el Petőfi Sándor először a Nemzeti Dalt?
a) A Pilvax kávéházban.
b) Az Újvilág utcai orvosi egyetemen.
c) A Nemzeti Színház lépcsőjén.

3. Ki volt Táncsics Mihály?
a) Tárnokmester, főrendi főispán és nagykövet.
b) Színész, a Nemzeti Színház első együttesének tagja.
c) Író, publicista, az első szocialista politikusok egyike.

4. Ki volt az uralkodó a forradalom kitörésének idején?
a) I. Ferenc József.
b) V. Ferdinánd.
c) II. Lipót.

5. Milyen sorrendben helyezkednek el a kokárda színei?
a) Kívül piros, középen fehér, belül zöld.
b) Kívül zöld, középen fehér, belül piros.
c) Attól függ, milyen alakú a kokárda.

Szerettük volna megmozgatni a szőregi lakosokat, és vártuk február folyamán a kültéri installációnkkal készült fotókat. Február 16-án rendeztük meg a 2021-es Szőregi Virtuális farsangi bulit, melyet megtekinthetnek a művelődési ház youtube csatornáján. Köszönjük a rengeteg farsangi fotót!

Köszönjük a családoknak és az iskola pedagógusainak, diákjainak, hogy részt vesznek a programjainkon és örömmel csatlakoznak a kezdeményezéseinkhez!

Az idén sem feledkeztünk meg a Valentin napról.  Ezen a napon minden órában egy aranyos kis szójátékot tartalmazó képpel kedveskedtünk Önöknek az online térben! Reméljük tetszettek a képeink!

Február 1-e a Tisza Élővilágának Emléknapja alkalmából „Szegedi Hullámtér” címmel, 2000-ben történt tiszai ciánszennyezés évfordulójára emlékezve a szegedi művelődési házak közös programjaként a hét minden napján a Tiszával, annak múltjával és jelenével foglalkoztunk.

  • Tiszavilág – beszélgetés Albert Andrással a Kiskunsági Nemzeti Park munkatársával
  • Történetek nagy halakról… – beszélgetés a Tisza növény és állatvilágáról Tóth György halőrrel és Ungi Zoltán sporthorgásszal
  • „Hej halászok, halászok…” – A tápai halászok élete képekben és népdalokban.
  • A ciánszennyezéstől a koronavírusig – beszélgetés Dr. Kozák Péterrel az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatójával
  • Tiszai/kór/kör/kép – A Tisza és élővilága a tragédiától napjainkig a fotósok szemével
  • Évszakok ölelésében – online fotókiállítás Farkas Ágnes alkotásaiból
  • „Szegény Tisza miért is bántjátok?” – Tisza a költő szemével…

A programok folyamatosan elérhetőek a www.szegedimuvhazak.hu oldalunkon.

Tömörkény István Művelődési Ház – a kultúra szolgálatában

Szőregi Regélő, 2021. március