Ray Cooney: Páratlan Páros című vígjátékát dolgozta fel a Móra Ferenc Népszínház társulata két felvonásban, amit a Szőregi közönség október 3-án tekinthetett meg egy teltházas előadás keretén belül. Szabados Viktor rendezte darab nagy érdeklődést váltott ki. Az este folyamán kialakult jó hangulatban mindenki felszabadultan érezhette magát.

Fotó: Tömörkény István Művelődési Ház

Október 10-én egy terepfutóverseny – az 1. Szőregi RUNösvény Terepfutó Verseny – lebonyolításába kapcsolódhatott be a művelődési ház. Egy nagyon szép környezetben megrendezett programról beszélhetünk. Az időjárás is a futók mellé állt és verőfényes napsütésben kereshették az erdőben kijelölt útvonalat a résztvevők.

Fotó: Tömörkény István Művelődési Ház

Október 17-én az érdeklődők Carlo Goldoni: Chioggiai csetepatéját nézhették meg két felvonásban. A komédiát a Genéziusz Színház állította színpadra. A Horváth István rendezte darabban egy kedves, békés város életébe csöppenhettünk bele. Azonban az idillt nagyon könnyű felborítani. Ebben az esetben egy sült tök is elég volt hozzá.

Fotó: Tömörkény István Művelődési Ház

Október 19-én került sor a Magyar Festészet Napja alkalmából rendezett képkiállítás megnyitójára, melynek címe: Első felvonás. A Belvárosi Rajzkör haladó csoportjának kiállítása december 17-ig tekinthető meg a nyitvatartási idő alatt, 10.00–18.00 óra között a művelődési házban. A kiállítást Pataki Ferenc Príma díjas festőművész rendezte. Az alkotók: Boldizsár Gábor, Börcsök Zsuzsanna, Dobay Teréz, Dudás Mónika, Gátfalviné Balogh Pálma, Iványiné Szalontai Anikó, Képíró Ágnes, Kincses Ágota, Kovács Tápai Annamária, Krasznai Barbara, Lázár Éva, Lisovszki Márta, Madarász Csilla, Magyar Mihály, Molnár Géza, Olasz Attila, Pál Éva, Perényiné Borsi Anikó, Retkes Sándor, Rusz-Rácz Ildikó.

Koszorúzás Földesi Tibor emlékművénél

Október 22-én került sor az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére a Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata, Szeged-Szőreg Településrészi Önkormányzata, és a Tömörkény István Művelődési Ház által szervezett koszorúzásra a Hősök terén és Földesi Tibor emlékművénél.

Október 22-én a Kalap Jakab bábkoncertnek biztosított helyet a művelődési ház. Az előadás a folk-világzene sokszínűségét ötvözte a magyar hagyományokkal, kialakítva ezzel sajátos egyedi stílusát. Kalap Jakab zeneszerző, szövegíró, dramaturg, előadó is egyben, akinek jellemzője a magával ragadó előadásmód, a zenei és színpadi humor. Két évtizede munkálkodik a gyermekeknek szóló előadások létrehozásán. A sok-sok résztvevő gyermek egy igazán kellemes délutánt tölthetett el. A program az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet és a Köszönjük Magyarország! program támogatásával valósulhatott meg!

Október 26-28. között Őszi alkotótábort szerveztünk az ősz és a Halloween jegyében. Az általános iskolások részére rendezett napközis táborban a gyerekek szobrászkodhattak agyaggal, filcből és textilből őszi ajtódíszt textil tököcskét és halloweeni figurákat készíthettek. Minden nap volt fejlesztő, lazító játék és persze gyermekjóga Bán Bea táborvezetővel.

Őszi dekorációs versenyt hirdettünk. A beérkezett alkotásokat 2020. október 20– 30. között lehetett megtekinteni és egyben itt, helyben lehetett szavazni is a legszebb pályaművekre. Az eredményhirdetésre november 2-án került sor. Gratulálunk a nyerteseknek!

Október 29-re egy TÖK csütörTÖK elnevezésű programmal kedveskedtünk a gyerekeknek, családoknak az őszi szünetben. A tavalyi évben már megrendezésre került egy hasonló délelőtt és annak sikerén felbuzdulva szerveztünk idén is egy őszi-tökös-Halloweenes napot. Volt itt süti és tök sütés, tök faragás, kézműves foglalkozás, ügyességi feladatok, sőt még egy igazi boszorkánnyal is találkozhattak a résztvevők. Köszönjük Avramov András önkormányzati képviselő és Az Eredeti Szőregi Gazdabolt segítségét. Jó ha tudod: A bulizós és játékos halloween egy ősi kelta hagyományokból kialakult autentikus ír ünnep október 31. éjszakáján – a Mindenszentek katolikus ünnep előtti este.

Tömörkény István Művelődési Ház
Szőregi Regélő, 2020. november

Borítókép: Fotó: Tömörkény István Művelődési Ház