Januárban az Ügyes Kezek Kézműves Szakkör résztvevői egy malacos kulcstartó készítésével indították az éve, hogy mindenkinek szerencséje legyen ebben az évben!

A 15-i foglalkozáson – így a tél közepén a havat várva – egy cseréphómbert készíthettek a gyerekek, bízva abba, hátha nemsokára igazi hóembert is építhetnek. A következő foglalkozásokon már a farsangra hangolódóan készültek a különböző alkotások.

20200110-lepcso-es-kerites-003

Január 10-én került megrendezésre Paragi Éva, „Lépcső és kerítés” című kiállításának megnyitója, melyet Girán Péter gitárművész közreműködésével, Pataki Ferenc festőművész nyitott meg. Paragi Évának (festő, tanár) számos csoportos kiállítása volt már itthon és külföldön is. Önálló kiállításokkal is büszkélkedhet, melyeket itt Szegeden valósított meg. Köszönjük Neki ezeket a csodálatos, bensőből született alkotásokat, melyek az alkotó érzéseiről, gondolatairól adnak pillanatképet. „Az ízig-vérig mai festmények a ritmusról, a lendületről, a megállíthatatlan iramról szólnak”, mutatta be a képeket Pataki Ferenc.

A Szőregi Faluház nagy átalakuláson esett át ebben a hónapban, ugyanis a régóta tervezett ajtó-ablak cserére végre sor került. A szép, modern nyílászárókkal ellátott épületet szeretnénk egyre több programmal megtölteni, hogy az aktív Szőregi közösségnek itt is teret tudjunk biztosítani.

20200113-a-tevedesek-osszjateka-030

Január 13-a Rejtő Jenőről szólt a művelődési házban. A PanoptikumArt.com jóvoltából Piszkos Fred látogatott el Szőregre, és mindenkit arra invitált, hogy jöjjön el Thuróczy Gergely Rejtőről röviden – ponyvazseni szögediesen című előadására, majd az azt követő Genéziusz Színház által bemutatott A tévedések összjátéka című Rejtő komédiára.

A Szőregi Nyugdíjas Egyesület megtartotta az éves beiratkozását, és január 16-án egy pótszilveszteri bulit is szerveztek, ahol az újévet egy finom virslivel köszöntötték. 30-án Jagodics-Varga Leila,  egészségpszichológus Betegség mint váratlan vendég című előadását hallgathatták meg. A betegség megjelenésének mindennapjainkra, családunkra és lelki egészségünkre gyakorolt hatásáról volt szó az előadásban, majd egy közös beszélgetés során a saját tapasztalatok mellett egészségmegőrző javaslatok is szóba kerültek. A Szőregi Idősekért Alapítvány az idei éve első találkozóját a  Faluház felújítása miatt, a művelődési házban tartotta. Az évkezdést ők is virslivel és pezsgővel ünnepelték.

18-án egy Újévi Táncházba invitáltuk a Szőregieket, amit Számfira Máté és Számfira-Nagy Zita vezetett és a Kender Zenekar húzta a talpalávalót. A jó hangulat és a táncos kedv még éjfélkor sem  hagyott alább. A következő táncházunkra is szeretettel várunk kicsiket és nagyokat egyaránt!

21-én kedden, a Magyar Vöröskereszt szervezésében került lebonyolításra a véradás, ahol igen szép számmal jelentek meg a Szőregi véradók.

20200123-lelek-vagyok-008

A Magyar Kultúra Napja alkalmából, a művelődési ház január 23-án Tóth Péter Lóránt versvándor estjével kedveskedett az érdeklődőknek. Az este folyamán Radnóti Miklós utolsó hónapjainak krónikája hangzott el. „Tóth Péter Lóránt, a 110 esztendeje született és 75 esztendeje elhunyt Radnóti Miklós és az ártatlanul elhurcolt bori munkaszolgálatosok tiszteletére szervezte meg gyalogos vers-zarándoklatát az előző évben. A versvándor a szerbiai Borból járta végig 24 nap alatt a Győr melletti Abdáig, a költő halálának feltételezett helyszínéig, vezető 820 kilométeres utat. Hatszázötven kilométert gyalogosan tett meg, Mohács és Szentkirályszabadja között pedig vonaton utazott, ahogyan egykoron a bori munkaszolgálatosok is.”

Hagyományteremtő szándékkal rendezte meg a Szeged-Szőreg Településrészi Önkormányzat a „Szőregi Disznóvágást” 2016-ban, amelynek keretében a szőregi lakosok adomány fejében  kóstolhatták az elkészült finomságokat. Az adományokból befolyt összegen vásárolt tartós élelemből összeállított ajándékcsomaggal az önkormányzat rászoruló családokat támogatott.

20200125-szoregi-kolbaszmesterek-038

2017-ben a Szőregi disznóvágást felváltotta a Szőregi Kolbászmesterek versenye, így ebben az évben már ötödik alkalommal oszthattuk ki a legfinomabb kolbászt készítő csapatnak járó serleget. A 11 benevezett csapat egy játékos vetélkedőn is részt vett, ahol a szórakoztató feladatok között volt fűszerfelismerés, malac és kolbász kvíz, burgonya pucolás, pálinkakóstolás és még sok vicces feladat, mely mosolyt csalt az arcokra. A legtöbb adományt gyűjtő csapatokat is jutalmaztuk.

A versenyen összegyűjtött adományokból Avramov András önkormányzati képviselő úr és a Szeged-Szőreg Településrészi Önkormányzat az idén is rászoruló családokat támogat.

A Szőregi Rezegők január 25-26-ra egy intenzív néptánc kurzust hirdettek a néptánc iránt érdeklődők körében, így a Faluház ezen a hétvégén megtelt fiatal, táncos lábú párokkal.

„100 éves a Waldorf-pedagógia!” címmel képkiállítást nyílt 31-én. A centenáriumi vándorkiállítás a Szegedi Waldorf Iskola kreatív légkörében tanuló gyerekek munkáiból tevődik össze. A kiállítás megtekinthető február 27-ig.

Tömörkény István Művelődési Ház
Szőregi regélő, 2020. február

Borítókép: Fotó: Tömörkény István Művelődési Ház