A Magyar Rózsatermesztők Egyesülete nevében szeretnénk megköszönni Fráter Györgynek a több mint 25 éves munkáját.

Az Egyesület megalapítását is Ő indította el, mint az egykori Szőregi Virág- és Dísznövény ÁFÉSZ elnöke. A cél a rózsatermelők szorosabb szervezetbe tömörítése, valamint a szakmai fejlődés és tájékoztatás volt. Az elmúlt években többször rendezett szakmai napokat, adótájékoztatásokat, továbbá lehetővé tette, hogy tagjai legyünk az országos Dísznövény Szövetségnek.

Gyuri bácsi 1997-ben nyugdíjba vonult, így több ideje maradt a közösségi munkára. 1999-ben Ő indította el a Szőregi Művelődési ház vezetőségével karöltve a Rózsaünnepet, ami nagy hírnevet hozott Szőregnek. Nagyon sokat tevékenykedett a Rózsaünnep kulturális, szakmai és szórakoztató programjainak szervezésében. A környező települések polgármestereivel jó kapcsolatot ápolt és bevonta őket a programokba. Továbbá, Fráter György meghívására a Rózsaünnepet többször nyitotta meg és konferálta fel államtitkár, miniszter, parlamenti képviselő, akik később tovább segítették az egyesület munkáját. Többek között, elnöksége alatt kapta meg a Szőregen és körzetében termelt rózsa a földrajzi áruvédjegy oltalmat és a hungarikum elnevezést, így segítve a szőregi rózsa versenyképességét a nyugati piacokon.

Büszkék vagyunk rá, hogy az elmúlt 30 évben a szőregi rózsatermesztés teljes vertikumában vezető szerepet töltött be. Kevesen mondhatják el, hogy 80 éves korukig teljes mértékben, aktívan részt vettek a szőregi közösség munkájában. Az idén június 7-én megtartott tisztújításon Fráter György elmondta, hogy nyugodtan vonul pihenőre, hiszen biztos és jó kezekbe adta át a staféta botot. A Magyar Rózsatermesztők Egyesületének új elnöke Hegedűs Adika lett, aki szerint Gyuri bácsi a lécet magasra tette, de munkájával és tapasztalatával igyekezni fog, hogy tovább vigye a szőregi rózsa hírnevét.

Köszönjük Neked még egyszer az önzetlen munkádat, reméljük, hogy sokáig segíted még az egyesületünket, mint örökös tag.

A Magyar Rózsatermesztők Egyesületének tagjai, a szőregi Rózsahölgyek és Avramov András önkormányzati képviselő együtt köszöntötték Fráter Györgyöt.

Rózsahölgyek Rendje Egyesület
Szőregi Regélő, 2021. július

Borítókép: Fotó: Rózsahölgyek Rendje Egyesület