Ígéretünkhöz híven nem vártuk meg a jövő évi „Kultúrházak éjjel-nappal” programot: április 25-én tavaszköszöntő moldvai táncházat szerveztünk a táncos lábú érdeklődőknek. A művelődési ház tavaly alakult néptánccsoportjának, a Szőregi Rezegők Néptánccsoportnak tagjai már jóval a meghirdetett kezdés előtt megérkeztek, és egy kellemes, beszélgetős – sütizős délutánt töltöttek el nálunk.

A rendezvény természetesen nyitott volt mindenki számára, így estére megtelt a színháztermünk, egészen pici gyerekek és fitt nagyszülők is voltak a résztvevők között, sőt, még a környező településekről is érkeztek érdeklődők. A táncházat Számfira Máté, a  néptánccsoportunk vezetője tartotta, aki egy igazi moldvai népzenét játszó formációt, a Korinda Zenekart hozta magával: Bacsa Orsolya énekkel, Jávorszky Zoltán furulya- és gardon, Csenki Zoltán koboz-, Bozóki Tamás furulya- és hegedű, Hegedűs Zoltán pedig dob játékkal bűvölte el a közönséget.

Az együttes 2004-ben alakult, kezdetben furulya, később hegedű és koboz segítségével csalogatták elő a moldvai dallamokat. A felállás énekkel és dobbal lett teljes, s repertoárjukban a csángó vonatkozású területek, a keleti székelység és a környező románság népzenéje is szerepel.

Máté jóvoltából minden résztvevő megtanulhatta az alaplépéseket és koreográfiákat – annyira fergetegessé vált a hangulat, hogy este 10-ig, kifulladásig ropták a táncosok. Köszönjük a Korinda Zenekarnak, hogy emelték rendezvényünk színvonalát, örömmel hívjuk és várjuk őket máskor is! Köszönettel tartozunk Számfira Máténak is, akinek lelkes és áldozatos közreműködése nélkül nem valósulhatott volna meg ez az este!

Tolnainé Lipcsei Anita
Szőregi Regélő, 2015. június

Borítókép: Fotó: Tömörkény István Művelődési Ház