November 21-e duplán nagy nap volt életünkben, hiszen ezen a napon szerveztük meg a Rózsahölgyek Rendjével közösen az első Katalin bálat, illetve ezen a napon „köszöntöttük” a 10 éves művelődési házat is. Az egykori Tóth vendéglőből kialakított művelődési központ 40 évig szolgálta a helyieket, azonban az épület közel 100 esztendős korára való tekintettel az újjáépítés mellett döntöttek a szegedi képviselők. A művelődési ház közel 600 négyzetméteres modern épületét dr. Botka László polgármester úr avatta fel 2005. november 19-én.

Már régóta megfogalmazódott az az elképzelés, amely végre megvalósítást nyert Katalin nap alkalmából. Városrészünk védőszentje Alexandriai Szent Katalin, így minden évben november végén kerül megrendezésre a róla elnevezett szőregi katolikus templom búcsúja. A programhoz a művelődési ház is érdekes programokkal, szép kiállításokkal csatlakozik évről évre. Az idei év azonban kerek az intézmény életében, hiszen 10 éve adták át az új épületet. Ennek kapcsán valósult meg az a régi-új gondolat, miszerint bál színesíti Szent Katalin búcsúját. A Rózsahölgyek Rendje és a Tömörkény István Művelődési Ház közösen szervezte meg hagyományteremtő- és jótékonysági céllal a rendezvényt, melynek fényét színvonalas produkciók is emelték. A bál első műsorszámát Szalai Szavannának és Jóvári Leventének, a Flamenco 2001 TSE magas kategóriás latin táncosainak köszönjük, akik méltán megadták az este hangulatát. A folytatásban a megjelentek verbunkos-, jobbágytelki- és szatmári táncokat láthattak a Szőregi Rezegők Néptánccsoport előadásában. Köszönjük a csoportnak a színvonalas produkciót, a vezetőknek, Adorjányi-Szabó Nórának és Számfira Máténak pedig a lelkes és profi felkészítést. A változatos táncbemutatók után csodálatos énekkel bűvölte el a vendégeket Lévai Vanessza, aki volt szőregi diákként méltán büszkeségünk. Még jelenleg is városrészünk iskolájában tanul Borbély Csaba, akinek a következő műsorszámot köszönjük! Csabi bűvész trükkjeivel ejtette ámulatba a közönséget; ez nem is csoda, hiszen 11 éves létére a Fővárosi Nagycirkusz reklám arcának választotta!

A Katalin bál programjait Makó Mária, a művelődési ház előző igazgatója konferálta fel, melyet ez úton is köszönünk! Beszédet mondott a rendezvényen dr. Berkesi Ottó önkormányzati képviselő úr, aki egy-egy szál szőregi rózsával köszöntötte a bálon megjelent Katalin nevű kedves vendégeket. Az ünneplő közönséget Ágó Rita, a 10 éves intézmény jelenlegi igazgatója is köszöntötte, illetve ünnepi gondolatait megosztotta a vendégekkel Hegedűs Adika, a Rózsahölgyek Rendjének elnök asszonya is. Kecse-Nagyné Bánszki Zsuzsanna, a Kossuth Lajos Általános Iskola igazgatónője örömét fejezte ki, hogy az iskola volt és jelenlegi tanulói méltán öregbítik az intézmény jó hírét, hiszen értékes produkcióikra minden rendezvényünkön számíthatunk! Képviselő úr a fellépő diákokat is gyönyörű rózsával jutalmazta.

A művelődési ház nevében szeretnénk köszönetünket kifejezni elsősorban a Rózsahölgyek Rendje Egyesület tagjainak azért, hogy ez a színvonalas esemény létrejöhetett. Köszönjük a fellépőknek, hogy a bál színvonalát emelték szép műsoraikkal. Köszönjük az értékes tombolatárgyak felajánlóinak a támogatást! Köszönettel tartozunk Kovács-Barakonyi Viktóriának és Kovács Kornélnak azért a gyönyörű négyemeletes tortáért, mellyel művelődési házunkat köszöntötték születésnapján! A 10-es gyertyát az intézmény egykori és jelenlegi dolgozói együtt fújták el, s szolgálták fel a finom süteményt.

Végül, de nem utolsó sorban köszönjük minden kedves vendégünknek a részvételt, amellyel támogatták a XVIII. Szőregi Rózsaünnep megvalósulását!

A bállal egy időben került megrendezésre a „10 éves a művelődési ház új épülete” c. emlékkiállításunk, mely fotók és dokumentációk képében próbálta felidézni az intézmény 10 éves múltját, illetve a régi művelődési ház életét.

Tolnainé Lipcsei Anita
Szőregi Regélő, 2015. december

szoreg.hu képtár