Id. Kanalas Istvánnak, Szőreg fafaragó művészének „Röpüléseim. Életem történetei” c. könyvének bemutatójára 2014. december 19-én került sor a művelődési házban.

Fotó: Tömörkény István Művelődési Ház

Fotó: Tömörkény István Művelődési Ház

A könyvet dr. Péter László irodalomtörténész méltatta, az idős mesterrel Ágó Rita, a művelődési ház igazgatónője beszélgetett. A családtagokon kívül dr. Berkesi Ottó önkormányzati képviselő úr is megtisztelte az eseményt, és szép számmal összegyűltek barátok, ismerősök is.

Pista bácsi elmondta, 91. életévében járva is tisztán emlékszik élete minden apró történésére, hiszen mindig nyitott szemmel járt a világban, és minden számára fontos dolgot feljegyzett. A gondos útinaplóknak köszönhetően például az olvasó részletes leírást kaphat több európai nagyvárosról [Utazásaim], megismerkedhet régi szőregi szokásokkal [Emlékek, szokások Szőregen], és hasznos tanácsokat is kaphat a hosszú és elégedett élethez [Egy öregember tanácsai].

A könyvben természetesen szó esik Pista bácsi életművéről, a faragványokról is. Gyakran éjt nappallá téve faragott, közel 1500 darabot számlál az egyedülálló fafaragvány gyűjtemény,  melynek meg is lett az eredménye: az áldozatos munka elismerésének jeléül a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete Id. Kanalas Istvánt 2014. november 1-jei hatállyal felvette tagjai közé. Gratulálunk Pista bácsinak ehhez az igen rangos elismeréshez illetve a könyv  megjelenéséhez, és kívánunk egészségben gazdag, tartalmas mindennapokat!

Tolnainé Lipcsei Anita
Szőregi Regélő, 2015. február

Borítókép: Fotó: Tömörkény István Művelődési Ház