Fenti címmel írt cikkéből is idézett „A zene mindenkié” c. előadásán Kiss Ernő népművelő, ének-zene szakos pedagógus. A művelődési házban eme előadással tisztelegtünk valaha élt egyik legnagyobb zeneszerzőnk, Kodály Zoltán halálának 50. évfordulója előtt.

Többször ért már bennünket az a megtiszteltetés, hogy Kiss Ernő úr előadást tartott nálunk, azonban minden egyes alkalommal ámulatba ejti közönségét nem mindennapi előadásmódja és bámulatos tárgyi tudása. Lenyűgöző, szinte élő lexikonként állt előttünk, mi pedig csak  szívtuk magunkba a sok-sok információt, érdekességet, tudást. Méltóképpen emlékezett meg Kodály Zoltánról, akiről az alábbiakat írta, s mondta el: „… a magyar zenekultúra, s így a teljes magyar kultúra országát alapította meg, szervezte állammá, népzenekutatóként- tudósként,  zeneszerzőként, a Zene professzoraként, művészként. Föltárta a magyar zene valódi,  kristálytiszta alapjait, s erre alapítva hozta létre teljes életművét…”

Kodály csodálatos tehetségéről mi is meggyőződhettünk: elhangzottak részletek a Psalmus Hungaricus zeneműből, mely minden idők legnagyobb hatású magyar oratóriuma; a Háry Jánosból, vagy március 15-e közelsége kapcsán a férfikarra írt Nemzeti Dalból is. Az életrajzi előadást színesítő zenedarabok mellett versek és saját élmények gazdagították az előadást.

Köszönjük szépen az élményt, és reméljük, hogy hamarosan újabb fantasztikus előadást hallhatunk Kiss Ernő tolmácsolásában!

Tolnainé Lipcsei Anita

Borítókép: Fotó: Tömörkény István Művelődési Ház