Decemberben ünnepeltük Intézményünk névadója, Tömörkény István születésének 150. évfordulóját. E jeles alkalom előtt az egész városban számos programmal, rendezvénnyel tisztelegnek.

Az író életét hivatott bemutatni a „Tömörkény Szőreg emlékezetében” c. kiállításunk, melyen fényképeket, korabeli újságcikkeket, könyveket és érméket láthatnak a látogatók.

Köszönjük szépen a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtárnak, a Móra Ferenc Múzeumnak, Fritz Mihály szobrászművész úrnak és Dr. Péter László professzor úrnak, hogy a tárlat anyagát biztosították.

Művelődési házunk emlékkiállítással és irodalmi esttel emlékezett meg Tömörkényről.

Fotó: Művelődési Ház

Az ünnepélyes megnyitón Tandi Lajos művészeti író az alábbi gondolatokkal emlékezett: „[…] együtt van az irodalom, a képzőművészet, együtt van a gasztronómia, a kocsma és együtt van a kiállítás, és ezek a dolgok összefüggnek, és az élet ettől teljes. Tömörkény nekünk azt tanítja, hogy az élet teljességét keressük […]” Az író tehát nekünk, ma élő embereknek is üzen: keressük meg ezt a teljességet és harmóniát életünkben! Dávid Anna, a Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola ének tagozatos diákja népdalcsokorral bűvölte el a jelenlévőket. Köszönettel tartozunk neki a szép műsorért, Dohány Gabriella tanárnőnek pedig a felkészítő munkáért!

Kéri Dalma, a SZTEJKI Kossuth Lajos Általános Iskola tanulója pedig Tömörkény István: Nyelvészet a duttyánban c. novelláját mondta el. Köszönjük szépen a szép előadást, Polyák-Kósa Krisztina felkészítő tanárnak pedig a munkát!

A kiállítás megnyitót követően egy fantasztikus irodalmi esten vehettek részt kedves vendégeink. Csicsai Antal, Kiss Ernő és Kosztolányi József páratlan előadásában hangzottak el Tömörkény novellák. Mindenki ámult, egyrészt az író egyedi és csodálatos stílusán, másrészt az előadók kiváló és kivételes tehetségén.
Köszönjük szépen a felejthetetlen élményt!

A „Tömörkény Szőreg emlékezetében” c. kiállításunk január 13-ig várja a látogatókat.

Tolnainé Lipcsei Anita
Szőregi Regélő, 2017. január

Borítókép: Fotó: Művelődési Ház