Örömmel vettük a hírt, hogy a nyár folyamán, a Zöld Óvoda cím elnyerésére irányuló pályázatunk sikeres volt, a 60 pontból álló kritérium rendszernek sikeresen megfeleltünk, és óvodánk három évig viselheti a megtisztelő Zöld Óvoda címet.

A pályázatot a Vidékfejlesztési és az Emberi Erőforrások Minisztériuma közösen írta ki, melyet egy értékelő bizottság véleményezett.

Pályázati anyagunkban három évre visszamenőleg kellett igazolnunk szakmai munkánkat.

Így például fel kellett tüntetnünk, hogy:

  • A helyi és térségi óvodai dokumentumokban a Zöld óvodai nevelési tartalmak hol és mennyiben találhatók?
  • Hogyan valósulnak meg a Zöld óvodai programmal kapcsolatos továbbképzések?
  • Az óvodai élet mindennapjaiban a nevelés folyamatában megjelenő jellemző tevékenységek hogyan valósulnak meg?
  • Milyen eszközök és felszereltség segíti a zöld óvodai tevékenységek megvalósítását?
  • Milyen óvodán belüli és kívüli partnerekkel, szervezetekkel van – szakmai munkánkat, céljainkat- segítő együttműködésünk?
  • Milyen a témába illő fejlesztési céljaink vannak, melyek megvalósítását vállaljuk az elkövetkező három évben?

Elsősorban saját egészségünket és környezetünket szeretnénk óvni, környezetvédő szemlélettel alakítani.

Céljainkat fenntartónk, önkormányzati képviselőnk és a szülők is támogatják.

Így újult meg a nyár folyamán két csoportszobánk és 40 darab székünk.

Szülői önkéntes munkával újra virágba borult pillangókertünk, levéldísznövénnyel gazdagodtak helyiségeink, megkezdődött emelt ágyásunk kialakítása is, melyben a gyermekekkel együtt zöldséget, fűszernövényeket kívánunk tavasztól termeszteni.

Az állatok világnapja alkalmából szervezett egy hetes projektünket a szülők számára is nyitottá tettük, a hét utolsó napján.

Hét közben kertünk élővilágát figyeltettük meg a gyermekekkel, rovarokat, bogarakat kerestünk nagyítóinkkal, megfigyeltük a csigák, békák mozgását, testét, életmódját, táplálkozását.

Gilisztafarmot készítettünk, mely jól szemléltette a kis élőlények, számunkra is hasznos életmódját. Ezeket a megfigyeléseket versekkel, dalokkal, mesékkel tettük teljesebbé.

Bogaras Délutánunkon a szülők a gyerekekkel együtt különböző tevékenységekben vehettek részt.

Megtekintették az Esztrád Színház Tücsök és a hangya című előadását, játékos feladatok közben utánozhatták a csiga, giliszta, hernyó, pillangó, pók mozgását.

Közös alkotások is születtek, gyurmából csigákat formáltak, ujjnyomat kiegészítésével katicás és hangyás képeket készítettek. Aki akart bogaras társasjátékokkal is elüthette az időt.

Mikro Zoo elnevezésű kiállításunkon közvetlenül figyelhettek meg tágabb környezetünkben fellelhető állatokat, így például halakat, teknőst, sünt.

Éhségünket darázsfészekkel, gilisztával és békával csillapítottuk, természetesen ezek süteményből és gumicukorból készültek.

Jó hangulatú délutánunkat egy közösen meghallgatott esti mesével zártuk, melyet a Tudokegy Központtól kölcsönzött papírszínházzal szemléltetünk.

A családok szemléletét az újra hasznosítható anyagok gyűjtésével szeretnénk formálni. November 29-ig gyűjtjük a papír hulladékot, melynek bevételéből módszertani eszközkészletünket és ilyen témájú játékgyűjteményünket kívánjuk gyarapítani.

Szabó Anikó, Magyar Utcai Óvoda