Március 15-i megemlékezés, hazaszeretetre nevelés: A szabadságharc hőseiről korosztályuknak megfelelő képek nézegetésével, versekkel, énekekkel, történetekkel emlékeztünk meg. Idén, sajnos az eső elmosta a Hősök terére tervezett koszorúzásunkat, így az oda készített nemzetiszín nyereggel és kantárral felszerelt paripák és nemzeti színű tulipánjaink csak óvodánkat ékesítette.

Könyvtárlátogatásunk témája is március 15-e volt. Rita néni, akit már a gyerekek név szerint, kedves ismerősként emlegetnek, ilyen témájú verssel készült nekünk. Természetesen, a beszélgetés után mindenki kedvére forgathatta a könyveket. Az óvodában kiolvasott könyveket sértetlenül vittük vissza és helyette ismét kölcsönöztünk másikat. Látogatásunk után, másnap újabb óvodásaink iratkoztak be a Szőregi könyvtárba.

Szegedi Szimfonikusok előadásában a Brémai muzsikusok című mese, zenés feldolgozását hallgathattuk meg. Az élvezetes előadás a zenekar különböző szekcióik, hangszereik és a közreműködők bemutatásával kezdődött. A darabban váltakozott a mesei cselekmény, az azt kifejező zene és a mesei párbeszédek, melyek a csacsit megszemélyesítő házigazda és az összes többi szerepet játszó operaénekes között zajlottak. A közreműködő művészek hangszínükkel, beszédtempójukkal és gesztusaikkal tökéletesen visszaadták az állatok karakterét. A könnyed zene és a belecsempészet humor emlékezetessé tette az előadást. Örömmel várjuk, hogy jövőre a fiatalabb gyermekeknek is meg tudjuk mutatni.

Közlekedésre nevelés: Játszottunk, rajzoltunk, építettünk és barkácsoltunk, miután megtapasztaltuk óvodánk környékének, majd egy újszegedi lámpás csomópont forgalmának sűrűségét, hangjait, tábláit és közlekedési eszközeit.

Víz világnapja: első tavaszi környezetvédelmi jeles napunk a Víz világnapja, ami heteken keresztül meghatározza tevékenységeink témáját. A víz hatalmas témakörét idén, a környezetünkben fellelhető vizek tisztaságára és a víz fizikai és kémiai tulajdonságainak, megtapasztalására szűkítettük.

Mindkét csoport élményszerző sétával kezdte a hetet, a Katicák a Tisza partján figyelték meg a folyó mozgását, erejét, élővilágát, környezetét. Mintát vettek a folyó vizéből, meghallgatták Petőfi Sándor Tisza című versét és a Széles a Tisza… kezdetű népdalt.

A Zsebibaba csoportosok a közeli Bánya tóhoz látogattak el, ahol a témával kapcsolatos megfigyeléseket, anyaggyűjtéseket végeztek.

A hét hátralévő részében a témával kapcsolatos mondókákat, verseket, meséket hallgattak, megépítették a meglátogatott helyszínek környezetét, parafa hajókat és papír hajókat barkácsoltak, hajtogattak. Testnevelés foglalkozáson örömmel játszották a Napocskás és a Tűz, víz, levegő elnevezésű mozgásos játékokat.

A zenei hallásfejlesztésünk is ehhez a témához kapcsolódott. A kisebbekkel is megfigyeltettük a vízzel kapcsolatos környezeti hangokat, mint például a folyó zúgását, a patak csobogását, a jégcsap csepegését, a zápor, gyorsuló ütemét stb. A nagyobbak üvegpoharakba különböző magasságig vizet töltöttek, majd összehasonlították, sorba rendezték azok hangmagasságát.

A hét csúcspontját játékos kísérleteink jelentették. Megtapasztalták a víz, felületi feszültségét és felhajtó erejét, különböző halmazállapotú anyagokat próbáltak meg a vízben feloldani, a víz, különböző halmazállapotairól is szereztek ismereteket, szemléltettük az olajos víz környezetszennyező hatását, megszűrték a begyűjtött vízmintákat, majd mikroszkóp alatt megnézhették a mintában fellelhető mikroorganizmusokat.

Az óvoda dolgozói