A hosszú nyárnak köszönhetően az amúgy is családias óvodánk még inkább összekovácsolódott. A gyerekek jobban megismertek és megszerettek minden itt dolgozó fölnőttet. Az óvónők és a dajka nénik is alaposabb képet szerezhettek az óvodásokról, mint amit korábban tapasztaltak. A saját csoportjukba járó óvodásokon túl, a többi gyermekkel is több közös élményt éltek át, így erősödött a kapcsolatuk, mélyült a kötődés.

A nyár mindig egy kicsit a lazaságról, a fölszabadultságról, a kötetlenségről szól. / Természetesen ilyenkor is vannak szabályok, amiket a gyermekek testi, lelki épsége miatt be kell tartani. / Ilyenkor még jobban igyekszünk a gyermekek kedvében járni. A homokos területeken szabad mezítláb játszani, főzőcskézéshez és egyéb játékokhoz vizet hordani, azzal játszani. A tízórait, és esetleg az uzsonnát, mint a kerti partikon, a teraszon fogyasztjuk el. A fűben leterített szőnyegen, plédeken lehet a csoportszobából kivitt játékokkal játszani, könyveket nézegetni. Az óvodába behozott játékokkal szemben is engedékenyebbek vagyunk. Ami a gyerekeknek a nyárban a legjobban tetszik már évek óta, a kedvenc időtöltések toplistáját vezeti, az a slagos fürdés, pancsolás. Ez a teljesen önkéntes alapú program lehetőséget ad mindenkinek arra, hogy kedvének és bátorságának megfelelően részt vegyen benne vagy ne, közel állva a locsoló fejéhez csurom vizes legyen, vagy csak a távoli permetet érezve élvezze a víz hűsítő hatását. Ezen kívül még nagyon tetszik a gyerekeknek a vízipisztolyozás és a vízibombázás is, de örömmel vesznek részt minden kézműves tevékenységben.

A veteményeskertet továbbra is gondozzuk a gyerekekkel együtt. Locsoljuk, karózzuk, kötözzük a növényeket, gyomláljuk, kapáljuk a földet, szüreteljük, mossuk és esszük közösen a zöldségeket. A három csoport kertjeiben sokféle paradicsomot figyelhetünk meg. A gömbölyű koktélparadicsomtól a sárga körte formájún át, a hagyományoson keresztül, a rózsaszín barázdásig. Ezek nem csak küllemre, de ízre is különböznek egymástó.

A szőregi bölcsődétől korábban kapott, előírásoknak nem megfelelő mászókát ügyes kezű Zoli bácsink átalakította és lefestette. A bokrok közé berakva egy újabb lehetőséget teremtettünk a gyerekeknek a bunkerezésre, elbújásra.

Az 50 órás munkaidőt töltő diákjainknak köszönhetően udvari padjaink is szebben mutatnak a festés után.

Egy leendő óvodásunk Novák Fanni anyukájának köszönhetjük legújabb járművünket a bobocart, amit a legkisebbektől a legnagyobbakig minden gyermek használhat.

Óvodapedagógusaink már készülnek az új tanévre. Alvási időben születés- és névnapra adható ajándékokat és fejlesztő játékokat készítettek, anyagokat, ötleteket gyűjtöttek.

Virágné Benke Noémi
Szőregi Regélő, 2020. október

Borítókép: Fotó: Magyar Utcai Óvoda