Mielőtt az óvodások is ismét jöhettek volna óvodába, az intézményünk dolgozói már aktívan munkába álltak. A dajka nénik az éves nagytakarításon túl komolyabb fertőtlenítés végeztek az egész óvodában, így maximális tisztaságban várva a gyerekeket. Pedagógusaink szakmai tudásukat, felkészültségüket emelhették magasabb szintre az onlime képzések és feladatok elvégzésével. Ezen kívül volt arra is lehetőségünk, hogy egymáson keresztül magunkat is jobban megismerjük és ezáltal még jobb kapcsolatot alakítsunk ki egymással.

A Föld napi projektünket ebben a helyzetben is megtartottuk. Igyekszünk a lehetőségekhez mérten a gyerekeknek maximálisan megadni mindent, hogy ők lehetőleg az óvodában ne érezzék ezen állapot negatív hatását. Megismerkedhettek a gyerekek Glóbival és rajta keresztül közelebb kerülhettek érzelmileg a Földünkhöz. Játszva ismerkedhettek a szelektív hulladékgyűjtéssel. Szó volt a természet kincseinek védelméről, a víz, az áram takarékos használatáról, a levegő tisztaságának megóvásáról, a fák jelentőségéről, szerepéről. Játszottunk a Kukatündér játékkal, néztünk Glóbi kalandjai meséket, vetettünk borsót, salátát, répát és ültettünk eper és paradicsom palántákat a zöldséges kertünkbe. Hallgattuk az Öleld át Glóbi dalt, táncoltunk az Én a Föld lakója vagyok kezdetű énekre. Készítettünk gilisztafarmot, gyíkvárat és pillangókertet ahová a méhecskék is szívesen járnak lakmározni. Többféle technikával mintáztuk meg a Föld ábráját.

Anyák napjára az óvodapedagógusok az édesanyák helyzetét és érzéseit teljesen magukénak érezve készültek a gyerekekkel, e csodálatos ünnep méltó megtartására. Beszélgettek az óvodásokkal az anyukájuk külső és belső tulajdonságairól, arról, hogy miből tudják, hogy szeretik őket. Verseket és éneket tanultak, készítettek csoportonként és korosztályonként különböző ajándékokat. Az ajándékot pénteken mindenki természetesen hazavitte, de a gyerekek által elmondott és videóra vett verset, éneket csak anyák napján nézhették és hallgathatták meg a Katica és Pillangó csoportba járó gyermekek anyukái, így szerezve nekik igazi meglepetést és örömet.

Zöldike csoportunk karanténba kényszerült, ezért csak egy napja volt az anyák napi készülődésre. Sajnos így az eredeti terveket elhagyva, a lehetőségekhez mérten tudtunk a gyerekekkel egy kis meglepetéssel kedveskedni az édesanyáknak.

Madár Patrícia apukájának kezdeményezésére és nagyösszeg adományozásának köszönhetően óvodánk egy újabb mászókával gyarapodott. Ezt a gyerekek a nyitáskor már birtokba is vehették és nap mint nap örömmel másznak, csimpaszkodnak, függeszkednek és csúsznak a különböző elemein. Leginkább a nagyobb, ügyesebb óvodások kedvence, de az ütéscsillapításra hozott homokban a legkisebbek is boldogan áskálódnak.

Köszönetet szeretnénk mondani minden kedves édesanyának és édesapának, aki megtisztelt a bizalmával bennünket és a mi óvodánkba íratta gyermekét. Amennyire örül a szívünk, annyira szomorú is, hogy ilyen sok gyermeket és ezáltal szülőt kell visszautasítani a magas jelentkezési létszám és a férőhelyünk végessége miatt.

Virágné Benke Noémi
Szőregi Regélő, 2021. május

Borítókép: Fotó: Magyar Utcai Óvoda