Az iskolai tanévnyitóval számunkra is megkezdődött a 2014-15-ös nevelési év. Utolsó és egyben első feladatként, elsőseink ügyesen szavalták az alkalomhoz illő verset óvó-, és tanító nénijük jelenlétében.

Leglényegesebb feladatunk a hónap folyamán a kicsik beszoktatása, az idősebbek visszaszoktatása. Célunk a nyugodt csoportlégkör megteremtése, a szokások alakítása, hiszen csak így lesznek sikeresek és élményszerűek kezdeményezéseink, fejlesztő tevékenységünk, szervezett programjaink.

Amíg a legkisebbeket jelükkel, az óvoda épületével, munkatársaival, gyermekeivel és mindennapjaival ismerkedtettük meg, addig az idősebbekkel rövid sétákat tettünk a környéken.

A játszótérre menet megnéztük, hogy mi minden változott a szomszédban épülő családi házon a  nyár folyamán. Közben felidéztük a tavaly tanult és megkedvelt dalokat, verseket, meséket és játékokat.

A legidősebbek megismerkedtek a Móra Ferenc Múzeum épületével, helyiségeivel. Bejárták az épület teljes területét, a kupolától a pincében található látványtárig, ahol rengeteg érdekes  tárgyat is megismerhettek. Bekukkantottak a kiállító termekbe is, megtapasztalhatták a  kiállított anyagok sokféleségét.

Rá egy hétre a restaurátorok birodalmát és munkáját vették szemügyre. Láthatták a helyreállítás folyamatát, és maguk is kipróbálták milyen a kerámia darabkákat megtisztítani, összeilleszteni.

Az ősz kincseskamrájából előkerültek a vadgesztenyék, melyeket először is elő csalogattunk a burkukból, majd megtapogattuk, szemre vettük őket. A játéktevékenységben sokféle módon felhasználtuk. Főztünk velük, barkácsoltunk belőlük, gyors reagáló képességet, figyelmet fejlesztő szabály játékot játszottunk.

Az elkészült gesztenye figurákból, szúrós kis gesztenye sünökből, csigákból rögtönzött kiállítást rendeztünk a szülők számára.

Fotó: Magyar utcai Óvoda

Fotó: Magyar utcai Óvoda

Az autómentes nap alkalmából kerékpáros-, gyorsasági-, és ügyességi versenyt rendeztünk az Ikon soron. A gyermekek és szülők egyaránt nevezhettek a versenyre. Kismotor, futókerékpár, három- és kétkerekű kerékpár kategóriában nevezhettek a gyermekek, ügyességi vetélkedőre pedig a felnőttek jelentkezhettek.

Bár az idő szeptember 22-én délelőtt meglehetősen borongós és csapadékos volt, délutánra mégis kiderült az idő, a szél felszárította az úttestet. A területet az Újszegedi Rendőrkapitányság munkatársai biztosították.

A gyermekek a verseny elején láthatósági mellényt, kerékpáros sisakot vettek magukra, majd a gyorsasági verseny alkalmával gyakorolták a jobb és baloldalon való közlekedést.

A felnőttek számára ügyességi akadálypályát rögtönöztünk, melynek egyszerűsített változatát a  gyerekek is kipróbálták.

A részvételért Sport csoki járt, a győztesek oklevélben részesültek.

Flórián Attila az eredményhirdetés előtti percekben közlekedési kvíz kérdésekkel szórakoztatta  az összegyűlteket. A helyesen válaszolók között láthatósági karkötőt és közlekedés biztonsággal, kerékpáros közlekedéssel kapcsolatos kiadványokat osztott szét.

Ez úton is köszönjük a szervezésben nyújtott segítségét!

Kellemes délután volt, önfeledt mozgással, közös együttléttel.

Magyar utcai óvoda munkatársai

Borítókép: Fotó: Magyar utcai Óvoda