Üdvözlök minden kedves olvasót! Megkezdtük az új tanévet, mindhárom csoportunkban elindult a munka, a gyerekek ismét birtokba vették az óvodát. A Zöldike csoportban a kicsik nagy része már sírás nélkül és örömmel jár óvodába, a  szabályokat kezdik megszokni és betartani. A Pillangó csoportosok élvezik, hogy már „nagyok”, így kihasználták a jó időt és fagyizással, játszóterezéssel és sétákkal hangolódtak a szeptemberre. A Katica csoport már nagyon készül a nagyoknak való programokra, és ők is többször elmentek a Monti Parkba játszani, ezzel átadva a teret a kicsiknek.

Két év után ismét eljutottak a Pillangó csoportosok a szegedi repülő napra. Külön buszjárat vitte őket. A reptéren mentor fogadta a csapatot, aki végig figyelt rájuk, vezette őket, a segítségükre volt. Bohócdoktorok sorversenyeket szerveztek számukra. Megnézhették a kiállított járműveket, a repülők fel- és leszállását. Remek hangulatban, és sok ajándékkal tértek vissza az óvodába.

Fotó: Magyar Utcai Óvoda

Első jeles napunk az autómentes nap volt. A hagyományos gyorsasági kerékpárversennyel kezdtük a programot. A jelentkezők saját járműveikkel állhattak a startvonalhoz. Kismotorral mindenki nagyon gyorsan talpalt az óvoda udvarán, volt a kicsik között aki három kerekű rollerrel indult. Az Ikon soron a nagyobbak négy kategóriában versenyezhettek. Futóbicikli kategóriában Kóródi Ákos, kiskerekű kerékpárral Kiss Sára Emma, nagykerekűvel Őze  Sándor, pótkerekes biciklivel Berényi Márton János ért leggyorsabban a célba. Díjaztunk minden indulót és az autómentes napra autómentesen érkező óvodásokat. A verseny végeztével az óvoda udvarán mindenki a közlekedési táblának megfelelően gyakorolhatta a KRESZ szabályait. Délután folytatódtak a programok a családok részvételével. Minden korosztály jól érezhette magát, mindenkire gondolva terveztük a tevékenységeket. Ki lehetett próbálni a  gördeszkát a gumitéglán, a trambulinban biztonságos körülmények között ugrálhattak a gyerekek a bölcsistől az iskolásig, a kígyópályán mindenki tesztelhette az egyensúlyozó képességét, a legkisebbek is sikerélménnyel dobhattak az új kosárlabdapalánkokra, lehetett még színes babzsákokkal célba dobni a fektetett jelzőlámpák színeinek megfelelően. A kézműves asztalnál folyamatosan foglalt volt minden szék. Ott kerékpárokat lehetett színezni és a színes papírból hajtogatott kerekeket ragasztóval rögzíthették a lapra. Legnagyobb sikere talán a lovas kocsinak, a gumitéglán játszható hokinak és a büfében kapható gofrinak volt. Természetesen, ami mindenkit megérintett és megállásra sarkallt, az a Napos Oldal Alapítvány nyújtotta lehetőségek voltak. Egy látássérült hölgy a vakvezető kutyájával, Grafittal a szemünket háttérbe szorító játékokat hozott. Hang alapján kellett megtalálni a tégelyek, tapintás útján a négyzetek és a formák párját. A bátrabbak és vállalkozó kedvűek kipróbálhatták, hogyan lehet tájékozódni és közlekedni „vakon” vakvezető bot segítségével. Az időjárás is kegyes volt hozzánk, ami szintén hozzájárult ahhoz, hogy már majdnem sötétedett, amikor az utolsó családok is hazamentek. Bízunk benne, hogy a jó
hangulaton kívül környezet tudatos gondolkodással is sikerült mindenkinek gazdagodnia!

Szeptemberben még programjaink között lesz a Magyar népmese napja, októberben az Állatok Világnapja és izgatottan készülünk a Márton napi felvonulásunkra, amit november 8-ra tervezünk!

Ismét megszervezzük az őszi papírszüretünket, ahova október végéig szívesen várjuk minden szőregi lakos fölösleges újságját, könyvét, papírját.

Virágné Benke Noémi
Szőregi Regélő, 2019. október

Borítókép: Fotó: Magyar Utcai Óvoda