A Rózsafesztivállal megkezdődött számunkra a nyár.

Mozgalmas időszak áll a gyermekek és a felnőttek mögött, hiszen a május 30-i óvodai búcsúzóra is hetekig készültek szülők és gyermekek egyaránt.

Óvodánk egyik jelentős ünnepe az iskolába készülők búcsúzója. Ezen a napon ünneplőbe öltöztettük óvodánkat és a szívünket is.

A szülők jóvoltából virágcsokrok kerültek az épület különböző pontjaira, tablókép a faliújságra, textildíszítés öltöző szekrényeinkre. A gyermekek búcsúzó műsorukban először zenés gimnasztikai gyakorlatokat végeztek Anita nénivel, az általa készített pomponokkal, majd a Hétszín virág című mesét dramatizálták. A szünetben az elmúlt évek fotóiból Tihanyi Éva Melinda által összeállított kis filmet nézhették meg a szülők. A búcsúzó, búcsúztató verseket követően egy szál virággal, és egy magunk készítette, sárga tulipánt formázó tarisznyával szimbolikusan útnak indítottuk őket. Az ünnepséget kis zsúr zárta, melyen az anyukák által készített finom süteményeket és Nyergesné Király Anita iskolatáska formájú tortáját szolgáltuk fel a résztvevők számára.

Fotó: Magyar utcai Óvoda

Fotó: Magyar utcai Óvoda

Ugyanezen a napon kezdődött meg az óvodai nyári élet, a két hetes úszásoktatás, melyet az iskolába készülők számára minden nap néptánc próba előzött meg.

Ebben az időszakban is sok segítséget kaptunk a szülőktől. Kísérték, segítették a gyermekeket a vízhez szoktatás folyamán. A megszokottól korábban, pontosan hozták a gyerekeket a próbákra, gondoskodtak az általunk kért ruhaneműkről. Az ő segítségük nélkül nem lett volna ilyen  gördülékeny és eredményes ez a néhány hét.

Óvodánk kollektívájának tagjai önkéntes munkájukkal aktívan segítették a Rózsafesztivál  előkészítő munkálatait. Kezük alól szép virágkompozíciók kerültek ki, melyet a nagyközönség is megcsodálhatott.

Bemutatkozó táblánkon az idei nevelési év eseményeit dokumentáló fényképek közül válogattunk. A képek bárhol készültek is nyugalmas, derűs, családias, szeretetteljes légkörről tesznek tanúbizonyságot. A bemutatkozó anyagunkat vadrózsa dekoráció tette teljessé.

Virágszálaink bemutatkoztak a Hungarikum falu műsorfolyamában. A 1848-as szabadságharc emlékére készült kis összeállítás komoly munka eredménye. Óvodánk fellépő ruháiban nagyon csinosak voltak. Szép tartásuk, összpontosított figyelmük, lélekjelenlétük, a térformák változatossága és pontos kivitelezése, a táncmozdulatok gyermeki bája megmelengette szívünket.

Az óvodai nyári élet a többi kisgyermek számára is tartogatott meglepetéseket és élményeket, hiszen a meleg miatt már a reggeli óráktól a szabadban játszanak és étkeznek. A területen többféle játéktevékenységre nyílik alkalmuk. A tuják által ölelt területen fociznak, egy árnyas szegletben homokoznak, meghatározott útvonalon kerékpároznak, a kis medencékben horgásznak, vízzel, kis hajókkal, malomkerekekkel játszanak az erre a célra készült, pályázaton nyert, speciálisan kialakított vizes edényünkben. A Szűcs Zsolt által frissen festett iskolatáblákon színes táblakrétákkal nagyméretű képeket készítenek, esőházunkban festenek, építenek. A játék mellett a gyerekek aktívan segíthetnek a kert ápolásában.

Közösen locsoljuk növényeinket, gyomláljuk az ágyásokat, betakarítjuk, elfogyasztjuk az óvoda területén termett gyümölcsöket, fűszernövényeket. Megfigyelik a növények növekedését, változását, hiszen esőházunk tövében futónövényt ültettünk árnyékolás céljából. A növekedés szinte szemmel látható, a magasság különbségek jól megfigyelhetők.

A felsorolt tevékenységek elősegítik a képesség fejlesztését és az ismeretek gyarapodását. Kalmár Angéla versét a rendezők kedves meglepetésként bemutatkozó anyagunkhoz csatolták.  A mű a Rózsafesztivál programjának elemeit és értékeit foglalja össze.

Szeretném megköszönni az óvoda összes dolgozójának, a szülőknek és a gyermekeknek egész évi támogatásukat és  munkájukat, mindenkinek szép nyarat kívánva!

Szabó Anikó, Magyar u. óvoda vezetője

Szőregi Regélő, 2014. július