Ez az évszak sok lehetőséget adott számunkra, hogy minél több élményen keresztül ismertessük meg az óvodásokat az évszakra jellemző természettel, népszokásokkal, jeles napokkal.

Egy-egy projekten keresztül a gyermekek komplexen, a témát minden oldalról körüljárva, érdeklődésüknek és képességeiknek megfelelően tanulhattak, gazdagodhattak belőle.

Ilyen volt a november eleji tökös hetünk is. A leglelkesebb családok már az első nap az otthon készített töklámpással érkeztek az óvodába, de mind az öt nap folyamán szépen szaporodtak a kézzel faragott kisebb-nagyobb zöldségek. Ezek jó alkalmat adtak a gyerekek matematikai ismereteinek a bővítésére, felelevenítésére. A besötétített csoportban a mécseseket meggyújtva részesültünk igazán a lámpások által nyújtott különleges hangulatban. Az óvodában  készítettünk papírból tök álarcot, gyurmából formáztunk sütni való tököket. Sonkatököt  mostunk, daraboltunk, magoztunk és sütöttünk. Húsából egyéb hozzávalókkal együtt golyókat formáztunk, amit a tökös akadályverseny végén közösen el is fogyasztottunk. Reggel az udvaron, „tök jó” tornával indítottunk közösen a napot. A projekt végén kiállítást rendeztünk a faragott lámpásokból és szokásuknak megfelelően minden résztvevőt jutalomban részesítettünk. A töklámpásokkal az óvoda bejáratát díszítettük ki, amikben minden arra járó gyönyörködhetett.

Fotó: Magyar Utcai Óvoda

Fotó: Magyar Utcai Óvoda

A művelődési házban második alkalommal megrendezett őszi kiállítás megnyitóján az óvodásokkal vettünk részt, ahol mindenki megtalálhatta az általa készített alkotást, de megcsodálhatta a többi gyermek munkáját is.

A Szerb Utcai Óvodával közösen nevethettünk és izgulhattuk végig a Grimm-busz Színház, „Hetet egy csapásra” című előadását, Ágó Rita igazgató asszony szervezésének köszönhetően.

Egy nagyobb sétát tettünk az újszegedi Erzsébet-ligetben, hogy megcsodálhassuk az őszi természet szépségeit.

Következő projektünk a Márton nap jegyében zajlott. A gyerekek egy séta alkalmával megfigyelhették a libák testfelépítését, viselkedését, hangját. Készítettek libát különböző anyagokból és technikával. Tanultak sok libás verset, mondókát és éneket.

Meghallgatták a Szent Mártonról szóló történetet és Ludas Matyi meséjét is.

A hét fénypontját a péntek délutáni, lámpás felvonulás jelentette. Mindenki a maga által hozott, készített vagy vásárolt lámpásokkal érkezett. A szülőknek (nagyszülőknek) köszönhetően libás sütemények tették színesebbé az estét.

A bölcsőde vezetőjével sok szülő és csöppség érkezett. Képviselő úr is tiszteletét tette nálunk és támogatta is rendezvényünket. Vonultak velünk iskolás testvérek és a Szerb Utcai Óvodából is néhányan.

Énekszóval vonultunk végig lámpásainkkal a kezünkben az iskoláig, majd a Szerb utcán folytattuk és a Magyar utcán érkeztünk vissza az óvodába. Hálás köszönettel tartozunk a Polgárőröknek, hogy mindezt megvalósíthattuk, mivel ők biztosították számunkra a szabad utat. Visszaérve csodálatos látványban volt részünk! Mécsesekkel, lámpásokkal kivilágított óvodába érkeztünk. Akik kitartottak, megpihenhettek, oldhatták szomjukat, libatöpörtős- és libazsíros kenyérrel, illetve libás süteménnyel csillapíthatták éhségüket.

A gyerekeknek különleges élményt jelentett a sötét óvoda udvaron szaladgálni.

Az óvoda dolgozói
Szőregi Regélő, 2016. december

Borítókép: Fotó: Magyar Utcai Óvoda