A tökös héten sütöttünk tököt és egy részéből sütőtökös palacsintát készítettünk a Zöldike csoportos gyerekekkel. Mindenki nagy örömére utána közösen el is fogyasztottunk. Ezen a héten néhány szülő is készített tökös finomságokat, amiket az óvodába behozva meg is kóstolhattunk.
A téma lezárásaként az otthon faragott tökökből, valamint az óvodában készített termésekből rendeztünk kiállítást.

Palinta társulat zenés interaktív előadásával kezdtük meg a libás hetünket. Itt libás dalokat, mondókákat énekelhettünk és a zenekarhoz csatlakozva csörgőkkel fokoztuk a hangulatot.

Egész héten készültek a libás alkotások, amikből kiállítás is kerekedett. Tanultunk szebbnél szebb témához kapcsolódó dalt, mondókát, kiszámolót, verset és játékot, valamint elmeséltük Szent Márton legendáját is. Egész héten libás meséket olvastunk lefekvés előtt. Az udvaron mindenki együtt játszhatta a zenés, mozgásos népi játékokat. A három csoport előadta egymásnak a héten tanultakat.

Márton napi libás fölvonulásunkat idén harmadik alkalommal rendeztük meg, ahol Berkesi Ottó
képviselő úr és Avramov András (akinek a fényképeket köszönjük) mellett Szőreg minden intézménye képviseltette magát. A köszöntő beszéd után az országos hírű Fábri Géza csapata, a Dugonics András Piarista Gimnázium Népzenei Kamaraműhely igazi élő zenés műsort adott elő. A népzenét éneklő és játszó csapat remek hangulatot teremtett. Külön köszönet Ibolya óvó néni
két fiának, Csongornak, aki hegedűn és Csabinak, aki kobozon játszott! Hálás köszönet az egész társaságnak, akik valós, örök értékeket megjelenítő zenét játszottak nekünk. A népdalénekes lányok egy rövid kis táncházzal tették még emlékezetesebbé ezt a délutánt.

A fölvonulás az óvoda udvaráról indult egy kis libazsíros és töpörtős kenyér fogyasztása után. Ki-ki a maga készítette vagy vásárolt lámpással a kezében haladt, hogy Szent Mártonra emlékezve hirdessük a jócselekedetek, a segítségnyújtás örök érvényét. A polgárőrök segítségének köszönhetően mindenki biztonságban énekelve vagy csak jókat beszélgetve tehette meg az utat. Akik elég kitartóak voltak, azok az óvodába visszaérve a szülők és nagyszülők által készített libás süteményekkel a dolgozók által nyújtott kenyerekkel, savanyú káposztával és lilahagymával csillapíthatták éhségüket a hagyományoknak megfelelően. A szépen kivilágított udvaron mindenki kedélyesen elbeszélgethetett még. Szeretnénk megköszönni a Tömörkény István Művelődési Ház dolgozóinak a segítőkész hozzáállását a most már Szőreg szintű rendezvényünkhöz.

Ehhez csatlakozva köszönjük, hogy az őszi tárlat megnyitóját gyerekközpontúvá varázsolták!

Kövér Béla Bábszínházba váltott bérletes előadásunknak első és egyben rendkívüli alkalmával egy zenés darabot nézhettünk meg, a Papageno titkát, ami a Mozart Varázsfuvola című művének átdolgozott változata. A humoros, fordulatos és izgalmas mesét a gyerekek teljes átéléssel nézték végig. Nagyon büszkék lehettünk rájuk, mert az alkalomhoz illő öltözetnek megfelelően alkalomnak és helynek megfelelően viselkedtek. Fegyelmezetten, nagycsoportosokhoz méltón figyelték végig az előadást. A buszmegálló és a bábszínház közötti úton lehetőségünk adódott Szeged egy kis részének nevezetességeinél megállni, megcsodálni és egy pár szót beszélni róla.

Az óvoda dolgozói,
Szőregi Regélő, 2018. december

szoreg.hu képtár