Az októberi hónap egy bábelőadással indult, amit a Tömörkény István Művelődési Ház szervezett az óvodásoknak. Címe: „A telhetetlen nyúl”. Az Állatok Világnapjához kapcsolódott a témája, a gyerekek érdeklődéssel fi gyelték, hasznos ismereteket szerezhettek általa.

Október 4-én a jó időt kihasználva a Vadasparkba tettünk kirándulást, szintén az Állatok Világnapja alkalmából. A nagyobbakkal tömegközlekedéssel indultunk, láttuk a már ismerős állatokat, de mindig nagy élményt jelent a park bejárása és az új területek meghódítása.

Láttuk a fókák etetését és közben a hangszórón értékes ismereteket osztottak meg velünk a Vadaspark Zoo pedagógusai. Gyűjtögettünk makkot, csodáltuk az ősz szépségét, a tó élővilágát.

Kellemesen telt a délelőtt, nagyon élveztük a sportszerek kipróbálását. Zárásképpen a városi kisvonat szállított bennünket vissza az óvodába, közben vidám dalokat hallhattunk és élményekkel telve tértünk haza. Az új kicsiknek nyuszit hozott be Anita néni, azt etettük, simogattuk, egy hétig vendégeskedett nálunk.

Mindhárom csoport kihasználja a helyi lehetőségeket és sétákon, kirándulásokon veszünk részt: A Katicák diós hete a Monti parkban kezdődött, ahol mogyorót, diót gyűjtöttünk a „mi fánk” alatt. Megkóstoltuk a diót, játszottunk, énekeltünk, verseket mondtunk. Megcsodáltuk az őszi évszak szépségét, tapasztalatot szereztünk az időjárás és az öltözködés összefüggéseiről. A gyűjtött dióhéjból katicák és kis teknősök készültek még a hét folyamán.

A Zöldike csoport élményei: a télre, hidegre készülő állatok megfigyelését az óvodánk ajtajában lévő fecskefészekkel kezdtük, majd elsétáltunk az iskolánál található gólyafészekhez.

Nagyítóval rovarokat kerestünk, vizsgáltunk. Fölsétáltunk a templomdombra, a nagy lépcsőn, emelkedőn, végigjártuk a levezető utakat is.

A Monti parkban futóversenyeket rendeztünk a kis- és a nagylépcsőkön valamint az emelkedőn is. Másztunk dombot, fi gyeltünk háziállatokat.

A Pillangó csoport élményei: az őszi természet szépségét figyeltük meg az újszegedi Erzsébet Ligetben. Minden érzékszervünkre hatással volt a helyszín. A napot tapasztalatszerzéssel, sok-sok mozgásos játékkal és kincsek gyűjtésével töltöttük. A nagyítók- és távcsövek használata lehetőséget adott a kisebb- és a távolabb lévő látványosságok megfigyelésére.

A Pillangó csoportosok játékgyűjteménye egy szépséges babaházzal és egy óriási autópályával bővült. Köszönjük a csoportos szülők segítségét.

Az október 20-i nevelésmentes napon az óvodapedagógusok szakmai ismereteiket bővítették és a további feladataikat tervezték meg.

A Tökös hetünkön minden szülő elkészítheti gyermekével a töklámpást, amiből kiállítást rendezünk. Mindenki munkáját értékeljük és díjazzuk.

A „Földünkért Világnap”-ra készülve, szorgos kis kezek ültettek árvácskákat az óvoda udvarán. Köszönjük Almási Bogiéknak a virág felajánlást! Köszönjük Apáti Bátor anyukájának a kaspókba ültetett árvácskákat és Anita néninek az óvoda előtti virágtartóba ültetett krizantémokat!

A Magyar Utcai Óvoda dolgozói