Koltech Florassist Kft. meghívására elmentünk busszal a Szőregi útra, hogy megnézzük az üzletben és az udvarukon élő halakat. Már a kapuban tálcával vártak bennünket, amin pohárban, mindenki számára elkészített haleledel volt. Az egyik kerti tóban apró, a másikban nagyobb aranyhalak úszkáltak, amiket mi etethettünk meg. Megfigyelhettük a halak viselkedését, mozgását, a vízinövényeket. Az épületbe lépve, mindenkitől segítőkészen átvették a kabátokat, hogy a gyerekek már körbe is vehessék a hatalmas sósvízi akváriumot. Azok számára, akik láttak már hasonlót, fölelevenítette bennük a korábban látottakat, akik még most találkoztak ilyennel először és helyzetükből kifolyólag valószínűleg nem is fognak eljutni hasonló helyre, egy életre szóló élményt nyújtott. Csodálatos volt látni a természet sokszínűségét, a „Némó”-t, a bohóchalat ficánkolni. A tüskés ráják etetése egyedülálló esemény volt! Ezeknek az állatoknak ilyen közelről való szemrevételezése, sok ovist inspirált. Fölmehettünk az emeletre, ahol lerajzolhatták a látottakat. Aki a nagy az izgalomban megszomjazott,  gyümölcslével csillapíthatta szomjúságát. A felnőtteket kávéval, teával kínálták, elindulás előtt mindenki Túró-Rudit kapott. Fényképek is készültek mindenkiről párosával és a csoportról is, amiket még aznap délután mindannyian megkaptunk. Most következik a csoda! Legalább is a mai világban nagyon ritka, hogy mindezért semmilyen ellenszolgáltatást nem kértek, nem vártak! Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani minden kedves dolgozójuknak!

Szimfonikus zenekar hangszerbemutató programján vettünk részt a nagyobbakkal és a zenei tehetséget mutató kisebb gyermekekkel. Mivel minden évben többször is elvisszük őket komolyzenei programra, így ismereteik egyre bővebbek ezen a területen is. Az interaktív foglalkozáson az iskolások között is megállták a helyüket. Egyre több hangszert tudnak biztonsággal megnevezni és az ott hallhatott dallomok a szívre, lélekre jó hatással vannak.

Könyvtári látogatásunk legújabb alkalmán egy fiatal írónővel, Finy Petrával találkozhattunk. A gyerekek testközelbe kerülhettek egy olyan emberrel, aki nekik szóló verseket, meséket ír. Bábokkal, játékosan adta elő műveit, miközben a közönséget is aktív részvételre sarkalta, így az egy órás együttlét gyorsan elszállt. A könyvtárnak ajándékozott, dedikált könyveit ezentúl minden olvasó kölcsönzés után haza is vihet.

Sétáink során ebben a hónapban is sok érdekességet figyelhettünk meg, sok tapasztalattal gazdagodhattunk. Márton naphoz kapcsolódóan a közelben gágogó libákat nézegettük, tanulmányoztuk. Az óvodában is folytattuk ezt a témát, a hozzá kapcsolódó versekkel, mondókákkal, mesékkel, dalokkal, játékokkal és feladatokkal. Természetesen Szent Márton legendájával is megismertettük a gyerekeket.

Minden héten teszünk a szűkebb vagy tágabb környezetünkben egy élményszerző sétát, hogy a lehető legtöbb ismerethez tudjanak az óvodások tapasztalat útján hozzájutni. Állandó színterünk a Monti park, ahol a természetnek újabb és újabb kincsére bukkanhatunk. Továbbra is nyomon követjük a szomszédban folyó építkezés menetét, fázisait.

A Magyar Utcai Óvoda dolgozói, Szőregi Regélő, 2013. december