Beíratás: A szülők belénk vetett bizalmának köszönhetően a sok iskolába menő gyermekünk ellenére szeptemberben is szép számmal kezdhetjük majd meg a tanévet.

Az előző számban megjelent óvodai programunk kiemelt feladatainak megfelelően, fontos számunkra a környezet közelsége, védelme. Ezért próbálunk minél több témát a maga helyén megfigyelni, tanulmányozni. Így a vegyes csoportnak köszönhetően – a nagyok segítő kezeivel – már a kiscsoportos korú gyerekeinket is tudjuk vinni magunkkal sétáinkra, kirándulásainkra. Az utóbbi hónap alatt is számos ilyen lehetőségünk volt.

A Maros partján voltunk vadkacsákat etetni. Helyi járatú busszal gyorsan eljutottunk a vízpartra, ahol gyönyörködhettünk az ébredező természet szépségeiben: színében, illatában és hangjában is. Kenyérrel a kezünkben gyorsan magunkhoz csalogattuk a kacsákat, amiknek így közelről is megfigyelhettük színét, formáját, testét, mozgását és viselkedését.

A környezetvédelem nem csak aktuális ma a világon, de a mi kis intézményünknek is egyik kiemelt feladata. Most már évek óta a gyerekek is szelektíven dobják ki a szemetet, a tiszta papírt és a műanyag hulladékot külön-külön az erre szolgáló gyűjtőbe. Óvodánkba hozzák az elhasználódott elemeket is az e célra való tárolóba. Hogy ennek a szemléletnek még inkább hangsúlyt adjunk, elvállaltuk el a nagyobb gyerekekkel a bányában lévő játszótér és környékének megtisztítását. A gyerekek védőkesztyűkkel a kezükön nagyon lelkesen gyűjtötték a veszélytelen szemeteket.

A Teddy Maci Kórház orvostanhallgatói is ellátogattak hozzánk, és játékos formában mutatták be az óvodásoknak a vizsgálatokat. Ez nagyon hasznos kezdeményezés, mert így a gyerekek nem félnek a fehér orvosi köpeny láttán.

Tűzzománc kiállítást tekinthettünk meg ebben a hónapban a művelődési házban. Az óvodások a tárlatok kapcsán megtanulhatják és gyakorolhatják az ilyen helyzetekben való viselkedési formát. Megcsodálhattuk a gyönyörű szín- és formavilágot.

Újszentivánra kirándultunk a Föld Világnapja alkalmából. Két családi gazdaság állatait „látogattuk” meg. Voltak tehenek, borjúk, kutyák, kacsák, tyúkok, kakasok, libák, galambok és birkák is. Simogathattuk, szeretgethettük a bocikat és a kisbárányokat. A bátrabbak kezükön érezhették nem csak a puha szőrüket, hanem a borjú reszelős nyelvét is. A népes állatsereglet után a gyerekek nagy örömére a falu új és nagy játszóterére mentünk, ahol a legkülönfélébb mozgásformákat gyakorolhatták az ovisaink.

„Egy gyerek – egy palánta” kezdeményezésünk eredményeként és a szülőknek köszönhetően virágoskertekkel szépült az óvodánk belső és külső udvara. A sok virágnak köszönhetően még az utcai virágosládákba is jutott. Az óvodások nagyon lelkesen vettek részt az ültetésben és a locsolásban.