A Magyar Népmese Napját hagyományainknak megfelelően a dolgozók dramatikus előadásával ünnepeltük meg. Idén a Kakas és a pipe című népmesét játszottuk el, ami a korábbi évek népszerűségénél is nagyobb sikert aratott az óvodás nézőink körében. Természetesen ilyenkor minden évben elmondjuk a gyerekeknek, hogy kire emlékezünk ezen jeles napon.

A Zene Világnapját a Tömörkény István Művelődési Ház jóvoltából egy csodálatos, minden igényt kielégítő, színvonalas Tuffaldino bábszínházi előadással ünnepelhettünk meg, amit ezúton is szeretnénk megköszönni.

Az állatok világnapjára és Assisi Szent Ferencre emlékezve egy héten keresztül az állatok kerültek nálunk előtérbe. Elsősorban a vadon élő állatokról és azok védelméről esett szó. Velük kapcsolatos könyveket nézegettünk, róluk énekeltünk, verseltünk és mondókáztunk, hallgattunk mesét, utánoztuk hangjukat és mozgásukat és sok érdekességet tudhattunk meg életükről, táplálkozásukról is. Ahhoz, hogy elérhető közelségbe kerüljenek és foghatóvá váljanak, leginkább a háziállatok, valamint a kertünkben élő rovarok alkalmasak. A mindenki által jól ismert, már matuzsálemi korú Micike a törpenyúl volt egy napig a vendégünk. Az érdeklődő gyerekek részt vehettek egy kutyaterápiás foglalkozáson, ahol az ebekkel való bánásmód megismerése mellett etethették jutalomfalattal és együtt játszhattak Brúnóval a labradorral. Egy-egy napig figyelhettünk vizsgálhattunk bőrcincért, imádkozó sáskát és pókot is majd természetesen szabadon engedtük mindegyiket. A projekt lezárásaként idén újra eljuthattunk a vadasparkba! A városnéző kisvonat az óvoda előtt várt minket és zeneszó mellett a városon végighaladva vitt és hozott is bennünket. Rögtön egy pingvinetetéssel indítottunk majd „belekóstolhattunk” a szakállas majmok étkezésébe is. A tízóraink elfogyasztása közben alkalmunk adódott a zsiráfok szokásainak megfigyelésére, méreteinek megcsodálására. Végignéztük a borjúfókák tréningjét. Sok érdekes pillanatot sikerült megpillantanunk: a mókustól eleséget csenő csuszkát, a veszekedő, rugdosódó zebrákat, az irigykedő dámvadakat, stb. A barna medve érdeklődését igencsak fölkeltette a róla éneklő óvónéni dala. A vidra mintha csak minket szeretne elkápráztatni, vízalatti mutatványaival produkálta magát. Azon a napon a farkasok és az elefántok is nagyon aktívak voltak. Zoocsemegénkkel a kecskék mellett a dámvadakat is sikerült megetetnünk, ezzel is közelebb kerülve hozzájuk. Bízunk abban, hogy azok a kis emberpalánták, akik ilyen pozitív élményeket élnek át, fölnőtt korukban is hasonló érzésekkel fognak az állatokhoz viszonyulni!

Fotó: Magyar Utcai Óvoda

Október a gyaloglás hónapja. Ezért óvodánk, mint az egészséges életmód híve is jelentkezett arra a meghívásra, aminek keretén belül az óvodások 3 km-es gyalogtúrát tesznek. Az esős időjárás miatt a Budzsáki erdőbe nem mehettünk, így Szőreg nevezetességeit útba ejtve tettük meg az adott távot. Voltunk a Hősök terén, az Emese kútnál, elgyalogoltunk az Apátságdombhoz, az Alexandriai Szent Katalin templomhoz, a Szerb templomhoz és az iskolához is és a Monti Sándor parknál is készítettünk fényképet a természet adta csodálatos háttérrel.

A Kövér Béla Bábszínház A kis boszorkány című darabját néztük meg. A gyerekek és a fölnőttek is csinosan, alkalomhoz és helyhez illően fölöltözve indultak az előadásra. Nem csalódtunk, az igényes bábok, a sokféle hangszer, a világítástechnika és a bábszínészek játéka most is magas szintű volt. A bábszínházban lévő előadások hangulata a helynek köszönhetően mindig varázslatos, titokzatos és egyben izgalmas is. A mese élménye mellett még nagyon fontos, hogy ilyenkor a közlekedés közben sok tapasztalatot és ismeretet szereznek az óvodások.

Őszi papírszüretünkön most is nagyon lelkesen hordták a gyerekek a papírhulladékot, hogy azt az elszállítás után újrahasznosíthassák az emberek.

Minden kedves olvasónak jó egészséget kívánunk!

Virágné Benke Noémi
Szőregi Regélő, 2021. november

Borítókép: Fotó: Magyar Utcai Óvoda