A 2018-2019-es tanévben másodszorra sikerült elnyernünk a Zöld Óvoda címet, ami nagy megtiszteltetés számunkra.

A Zöld óvoda eszmeiségének megismerése óta sokkal tudatosabban építjük be szakmai munkánkba a környezetvédelem elemeit.

A 2018-2019-es tanév Feladattervében is megjelenítettük a Zöld jeles napokat.

Csoportnaplónkban, az éves tematikus terv összeállításánál, a projekt terveknél és heti terveknél is megjelennek a Zöld Óvoda kritériumai. Projekt rendszerbe szervezzük a Zöld jeles napokat.

Ünnepeink közé tartozik az Állatok Világnapja, az Autómentes nap, a Víz világnapja, a Föld Világnapja, a Madarak- fák napja. Idén is megszerveztük az Egészségheti projektünket:

– Az Autómentes világnapon a programsorozat már reggel elkezdődött azoknak a jutalmazásával, akik nem autóval érkeztek az óvodába. Ezáltal próbáljuk nem csak a gyermekeket, hanem a szülőket is környezettudatosságra inspirálni. Délelőtt folyamán megszerveztük a hagyományos kerékpár versenyünket, ahol több kategóriákban indulhattak a gyermekek. A délután családi programokkal telt: Versenyjátékokat szerveztünk, különböző mozgásformákat népszerűsítettünk (görkorcsolya, gyermek aerobic, futball stb.) Kihirdettük a délelőtti verseny eredményeit. Minden résztvevőt jutalmaztunk, a helyezéseket elértek érmet is kaptak.

– Hagyományőrző programjaink közé tartozik, hogy a Magyar népmese napján egy választott népmesét feldogozunk és dramatizálunk. Idén a „Kis gömböc” c. mesét játszotta el alkalmazotti közösségünk a gyerekeknek. Első alkalommal szerveztük meg a „Nagymama mesélj!” programot, ahol vállalkozó kedvű nagyszülők jöhettek el óvodánkba és meséltek a gyerekeknek. Nagyszerű volt látni a különböző generációk találkozását, a lelkes nagyszülőket és a tátott szájjal mesehallgató gyerekeket.

– Állatok világnapján hagyományainkhoz híven látogatást szerveztünk a Szegedi Vadasparkba a nagyobbak részére. A kisebbeknek az óvodában állatsimogatott hoztunk létre, ahova be lehetett hozni kedvenceiket.

– A Földünkért világnap keretében papírgyűjtést szerveztünk. Továbbra is gyűjtjük szelektíven a papírt, műanyagot, fémet, üveget és a használt étolajat, amit a helyi lakosok is behozhattak óvodánkba.

– Novemberben harmadik alkalommal szerveztük meg hagyományőrző Márton-napi felvonulásunkat. Ehhez a programunkhoz lelkesen kapcsolódnak városrészünk intézményei (Bölcsőde, Szerb  Utcai Óvoda, Iskola, Művelődési Ház). A felvonulás előtt táncházat szerveztünk és lehetett kóstolni liba- és kacsazsíros kenyeret lilahagymával. A polgárőrség is támogatta programunkat, vigyáztak  ánk, hogy biztonságban végigmehessünk településrészünk utcáin.

– Januárra szerveztük az Egészség heti projektünket. Minden nap egy témát dolgoztunk fel fejlettségi szintekre bontva. Megjelenítettük az egészséges táplálkozást, testápolást, mozgást. A hetet péntek délután családi programmal zártuk. Aki szerette volna, mielőtt hazamentek, végigjárhatták a „Mit tehetsz az egészségedért?”  utat, ahol szülőnek és gyermeknek közösen kellett feladatokat megoldaniuk.

– A Víz világnapján a nagyobbak sétahajókázásra mentek, a kisebbek az óvodához közeli Monty-park nádas területén figyelték meg a vízben élő állatokat és beszélgettek a víz fontosságáról.

– A Föld világnapját is heti projektben dolgozzuk fel óvodánkban. Egész héten a Föld védelméről, a szelektív hulladékgyűjtés fontosságáról, az átgondolt és tudatosan visszaszorítható természeti  kincsek kiaknázásáról hallhattak és tanulhattak a gyerekek játékos feladatok kereteiben. Tudjuk, hogy az óvodáskorú gyermekek korosztálya a legfogékonyabb az újítások bevezetése szempontjából. Már az óvodába megkezdésekor megismerkedtek elvárásainkkal és már teljesen természetesnek veszik azokat. Megszokták, hogy a papírhulladékot csak a papírgyűjtőbe tehetik,  különválogatva a többi szeméttől. Erre minden csoportszobában lehetőségük van. Megszokták, hogy ügyelünk a víz és áram fogyasztására. Ezeket az elvárásokat közvetítik közvetlen környezetük, a családjuk felé. A családok ebben a tanévben is lelkesen vettek részt újrahasznosító pályázatunkon és kiállításunkon.

– Madarak-fák napi programunk rendkívül fontos számunkra, hiszen Madárbarát óvoda címmel is rendelkezünk. Nagy figyelmet fordítunk az állatok és környezetük megismerésére és védelmére. Madáretetőkkel és madáritatókkal biztosítjuk a madarak ellátását.

Óvodánk célja, hogy minden dolgozója, óvodása és a szülők is magukénak érezzék a Zöld óvoda zöld alapelveit. Odafigyeléssel, munkával segítsék és fejlesszék környezettudatos elvárásaikat önmaguk és környezetük felé.

Ezt jelképezi az óvoda logója, a mosolygó tulipán is és helyi nevelési gyakorlatunk szlogenje: „Mosolyog ránk a Környezet”.

Kőrösiné Csiszér Anita, tagóvoda-vezető
Szőregi Regélő, 2019. szeptember