Tanévünk második hónapja is a megnyert pályázat megvalósításával telt el. Két hetes periódusokban dolgozzuk fel a témákat. Egy múzeumi foglalkozást ölel körbe az óvodában nyújtott tevékenységek köre.

A pásztorkodást, a pásztorok életét a kisebbekkel leginkább az állatokon keresztül sikerült megközelíteni. Egy élményszerző séta alkalmával kézközelben találkozhattak a bárányokkal. Megtapogathatták puha bundájukat, megszámlálhatták lábukat, megetethették őket és összehasonlíthatták az apa és a gyerek birka méretét. Ezt követően az óvodában megfoghatták, megszagolhatták a báránybőrt és a lenyírt gyapjút. A szülők aktív részvételének köszönhetően megszólaltathatták az óvodások a kolompot, hallgathattak különböző hangú furulyákat és megnézhettek egy régi birkanyíró ollót, valamint egy fából faragott juhász szobrot. Barkácsoltunk fonal tekerésével, és tenyérnyomat kivágásával bárányokat. Só-liszt gyurmából a nyáj mellé még puli kutya is került, de a pásztor ember és állatai dugónyomattal festett és rajzzal kiegészített képei is üde színfoltjai lettek óvodánk falának. A birkanyírást régen és ma a világhálón mutathattuk be a gyerekeknek. Így került közelebb hozzájuk az anyajuhok fejése és a birkák terelése is. Érdekességképpen juhtúrót is lehetett kóstolni. A témával kapcsolatos  mondókák, énekek és mesék behálózták a két hetünket. A jó hangulat tetőpontja a pásztorok botos tánca volt, amit a vezérkos kolompjának a hangja kísért. Természetesen a mozgásos játékokban is a bárány és a juhász kapta a fő szerepet.

Fotó: Magyar utcai Óvoda

Fotó: Magyar utcai Óvoda

Következő blokkunk Szeged egyik híres alapanyaga, a fűszerpaprika volt. A múzeumban a múzeumpedagógus tárlaton keresztül mutatta be a paprika útját a szedéstől a régen, a Bartók téren kialakított paprika piacig. A gyerekek nagy kedvence a türü, azaz a paprikatörő volt, melyet ki is próbálhattak. A foglalkozás végén mindenki készített papírból Paprika Jancsit és közben a versikét is megtanulta hozzá. Az ezt követő napokban az óvodában folytatódott a munka. Paprika fűzésével gyönyörű füzéreket készítettek. Megvizsgálták a zöldséget kívül és belül. Összehasonlították a színük, formájuk és méretük szerint is, számoltak, elvettek és kiegészítettek, majd ezekből más zöldségek hozzáadásával salátát készítettek, ami jól harmonizált az aznapi ebéddel. Barkácsoltak paprika figurát, készítettek festékkel nyomatot lapra és textilre is. Mágneses paprikaformából ritmusos láncot raktak ki, amit satírozásos technikával papíron meg is örökítettek. A paprika feldolgozásának megfelelően mosták, szárazták, csumázták, szárították, majd mozsárban és darálóval őrölték is a nyersanyagot. A gyerekek a játékidő alatt az aktualitásnak megfelelő színezőket, feladatlapokat oldhatnak meg kedvük szerint. Folyosónkat  a dolgozók és a szülők gyűjtéseiből álló kiállítással tesszük mindig szemléletesebbé és adjuk meg azon időszak hangsúlyosságát. Minden terület feldolgozása rengeteg búvárkodást és kutató munkát igényel a pedagógusainktól, hogy az óvodás korosztálynak megfelelően, minden oldalról be tudjuk mutatni az adott témát, hogy a lehető legintenzívebben felkeltsük és fent is tartsuk a gyermekek érdeklődését.

A tavalyi év sikerén felbuzdulva, idén is bérletet vettünk az Áloműző Kamaravarázs szimfonikus előadásaira a Tömörkény István Művelődési Házba. Ezeken az előadásokon a kellemes hangzásnak és a szellemes előadási módnak köszönhetően minden korosztály jól érezheti magát.

Teljes létszámmal telnek a napjaink. Kiscsoportosaink nagy része mára már otthonosan mozog nálunk és barátokra is lelt.

Az óvoda dolgozói
Szőregi Regélő, 2014. november

Borítókép: Fotó: Magyar utcai Óvoda