Az újévvel a havazás is megérkezett, aminek természetesen a gyerekek örültek a legjobban. Először csak az óvoda udvarán szánkóztunk, hó csatáztunk és élveztük ezt a téli csapadékot. A saját dombunk is remek lehetőséget ad a lesiklásra. Kihasználtuk a tiszta levegőt és sokat tartózkodtunk a szabadban. Két csoportunk saját és óvodai szánkókkal elment a Monti parkba, hogy élvezzék a szánkózás, a sebesség örömeit. Itt több lehetőségünk volt az állatok nyomának fölfedezésére, azonosítására és követésére. A lesiklás mellett, akinek kedve volt, mászhatott, gurulhatott és  csúszhatott is tetszés szerint. Kellemesen elfáradva, kipirult arccal ért vissza az óvodába az éhes csapat.

Ebben a hónapban sor került a Nemzeti Színházba vásárolt bérletünk első előadására a várva várt Szaffira. A buszmegállóból gyalog mentünk a színházba, így szerencsénkre szemtanúi lehettünk a múzeumból épp elszállításra kerülő dínók kamionra pakolásának. A Tiszán levonuló jégzajlást is megcsodáltuk. A szülő és a gyerekek is mint gyakorlott színházba járók, már tudják, hogy ezen alkalomra milyen öltözetben illik megjelenni. Minden kislány és kisfiú csinos, elegáns ruhát öltött magára, hogy a páholyból méltó módon nézhessék végig a színdarabot.

Januári állandó projektünk az egészséghét. Ekkor minden nap valamilyen témát kiemelve foglalkozunk az egészségünkre jótékonyan ható dolgokkal. Készítünk salátákat, megismerkedünk sokféle kevéssé népszerű zöldséggel, gyümölccsel és étellel, tejtermékekkel, magvakkal és ezeket természetesen meg is kóstoljuk. Minden csoportban a korosztálynak megfelelően érintünk egy-egy területet, így a nagyok a szív feladatáról és működéséről is hallhattak. Ilyen a fogápolás, tisztálkodás, mozgás, az orvos gyógyító munkája és az étkezés is. Ez utóbbi kiemelésében, tudatosításában segítségünkre volt Valentina védő néni. Szerda délután két anyuka, Csáky Luca és Emília édesanyja, Móni valamint Mészáros Máté anyukája, Timi tartottak szülő-gyerekfoglalkozást, ahol mondókákkal, énekekkel kísért jókedvű, örömteli együtt játszás és tornázás volt, erősítve a szülő-gyerek közti szoros kapcsolatot. Az alkalom második felében a gyerekek mozgása vált  hangsúlyossá.  Ezen a foglalkozáson az óvodás korosztály mellett a testvéreket is megszólították. Minden csoportból szép számmal vettek részt.

Az egészséghetünk záró alkalma  egy családi délután volt, ahol a résztvevők egy hét feladatos pályát csinálhattak végig. Voltak mozgásos, ügyességi, kézműves és elgondolkodtató feladatok is, amik a hét folyamán látott, hallott anyagok ismeretére alapoztak. Az állomások teljesítése után mindenki eszegethetett egy kis zöldséget és hazavihetett egy doktor néni bábot, hogy emlékeztesse az egészséges élet fontosságára.

Február 15-én tartjuk Farsangi Mulatságunkat, örömmel fogadnánk tombolatárgyak felajánlását!

A Magyar Utcai Óvoda dolgozói
Szőregi Regélő, 2019. február

Borítókép: Fotó: Magyar Utcai Óvoda